Pogled z vrha (klik za povečavo). Foto: MMC RTV SLO
Pogled z vrha (klik za povečavo). Foto: MMC RTV SLO

Gora se dviga nad Jezerskim in meji na Avstrijo. Na trojnem vrhu je malo prostora, ravno dovolj za žig in vpis v knjigo, je pa zato veliko boljši razgled. Z vrha je lep razgled proti sosednji Babi na severu, proti zahodu vidimo Mrzlo goro, proti jugu Skuto z njenimi sosedami, na zahodni strani pa dolino Ravensko kočno in nad njo Češko kočo.

Z avtoceste Ljubljana-Jesenice se usmerimo proti izvozu Kranj - vzhod in pot nadaljujemo v smeri Jezerskega. Na Zgornjem Jezerskem bomo za bencinsko črpalko opazili cesto, ki se z glavne ceste odcepi proti Planšarskemu jezeru.

Ta nas vodi mimo jezera (ob njem stojita restavracija in manjši kamp) in se za njim za krajši čas strmo vzpne. Višje se cesta zravna in na začetku velikega travnika izgubi asfaltno prevleko. Po cesti se peljemo približno 2-3 kilometre (na določenem mestu vam bo podvozje vašega vozila, če niste v terencu, nadvse "hvaležno" za natančnost in previdnost) do parkirišča ob spodnji postaji tovorne žičnice, katere ločena kraka oskrbujeta Češko in Kranjsko kočo.

Na Ledinski vrh lahko s tega izhodišča uberete Lovsko ali Slovensko pot. Del slednje je plezalen, zato po njej priporočamo vzpon, po prvi pa sestop.

Slovenska pot, torej. Po kratkem zložnem vzponu po gozdni poti prispemo na kamnito pot, odprto planjavo, poraščeno z nizkim rastlinjem in posameznimi iglavci. Prvo melišče in prvi sneg sledita takoj za tem. Ko prispemo do sten, se pot razcepi. Naravnost na t. i. pot skozi Žrelo (hoja po melišču, zavarovano plezanje po jašku skoraj do koče), levo pa neposredno na dobro zavarovano plezalno pot, s katero opravite v pol ure.

Po najtežjem delu poti skozi nizko grmičevje po slabih dveh urah (naša odprava v uri in pol, nekateri počasneje, drugi hitreje) prispete do Kranjske koče na Ledinah. Pivo 2,5 evra, radodarno odmerjena enolončnica do 5 evrov. Kislega mleka zaradi odsotnosti goveda ni.

Od tu je izbor vaših nadaljnjih ciljev pester: Mrzli vrh (1980 m), Skuta (2070 m), Češka koča (1542 m), Dolgi hrbet (2473 m), Koroška Rinka (2433 m), Kranjska Rinka (2453 m), Mala Rinka (2289 m), Skuta (2532 m), Štajerska Rinka (2374 m), Storžek (2110 m), Štruca (2457 m), Velika Baba (2127m) ...

Ker je težji del za nami, dobro uro dolg vzpon do Ledinskega vrha, na katerem nas spremljajo s snegom pokrita melišča, stene in skalovje, ne povzroča večjih preglavic.

Sestop, kot smo že omenili, priporočamo po sicer strmi, a neplezalni (varovanje le na posameznih mestih) Lovski poti, ki nas v približno dveh urah pripelje do izhodišča.