Pogled proti severu ... Foto: MMC RTV SLO
Pogled proti severu ... Foto: MMC RTV SLO

Z višinsko razliko tako parira marsikateremu domačemu dvatisočaku, katerega izhodišče sega krepko čez 1000 metrov. Je tudi tretja najvišja točka na hrvaških otokih. Razgled pa je seveda - drugačen. Tako rekoč brez trenutka, v katerem ne bi vsaj na dveh straneh neba lahko občudovali brezmejnega morskega obzorja s Cresom ali Lošinjem, ki ju razmejuje.

V zadnjem času je med lokalnim prebivalstvom Osorščica predmet žolčnih razprav. Lošinjske oblasti naj bi namreč v podporo turistični dejavnosti razmišljale o postavitvi žičnice, ki bi osvojitev vrha olajšala obiskovalcem. Ni bilo treba dolgo čakati, ko so proti temu nastopile civilne iniciative naravovarstvenikov, ki med drugim lahko postrežejo z argumentom, da je na Osorju okoli 750 rastlinskih vrst. Za primerjavo ponujajo Anglijo, kjer naj bi jih domovalo "le" 1.250. Svojevrsten življenjski prostor nudi tudi živalim, ki jih na tem območju ne ogrožajo strupene kače, kar je na jadranskih otokih prava redkost. Legenda pravi, da je otoški zaščitnik, sv. Gavdent, otoka Cres in Lošinj tako blagoslovil.

Na vrh se lahko podate iz Osorja ali pa iz bližnjih Nerezin. Za vzpon boste potrebovali okoli 3 ure. Na dobri polovici poti je planinska postojanka z nadvse dobrodošlim, ledenim (ali toplim), a malce dražjim okrepčilom.
Lan Dečman
lan.decman@rtvslo.si

Začetni, ravninski del vznožja, skriva kopico kamnitih osamelk ... Foto: MMC RTV SLO
... ki nemočno kljubujejo vetru, čakajoč na morebitne nove lastnike. Foto: MMC RTV SLO
Veriga je skupaj dolga dobrih 5 kilometrov. Foto: MMC RTV SLO
Če se misliš povzpeti, si tudi odpočij. Foto: MMC RTV SLO
Če počitek ne zaleže, vam v dnevni pripeki novih moči vlije spodnja obljuba. Lahko pa seveda mahnete neposredno na vrh. Foto: MMC RTV SLO
To je pravi počitek. Foto: MMC RTV SLO
Prijazen upravnik, prekrasen razgled, drago pivo in smerokaz, ki pove, da boste do Triglava hodili 3 dni. Foto: MMC RTV SLO
Na severu Cres in Osor ... Foto: MMC RTV SLO
... na južni strani pa vse modro. Foto: MMC RTV SLO
Vrh z žigom ... Foto: MMC RTV SLO
... malo sence ... Foto: MMC RTV SLO
... in lepimi spomini za zimske dni. Foto: MMC RTV SLO