V Goriška brda se lahko odpravite v sredo, ko se tam začne festival Sanje v Medani. Foto: MMC RTV SLO/Kaja Sajovic
V Goriška brda se lahko odpravite v sredo, ko se tam začne festival Sanje v Medani. Foto: MMC RTV SLO/Kaja Sajovic
Ribiški praznik v Izoli je že tradicionalno dobro obiskan. Foto: Organizator
V tramincih boste lahko uživali na Gradu Negova. Foto: Organizator

V Izoli bo danes in v soboto potekal že tradicionalni Ribiški praznik - zabavno-kulinarična prireditev, ki naj bi bila po nekaterih pričevanjih stara že več kot 500 let. Vse skupaj se začenja ob 17. uri z najrazličnejšimi ribiškimi delavnicami na Verdijevi ulici, uradno odprtje pa bo ob 19. uri na Manziolijevem trgu.

Ob 20. uri bodo obiskovalce na Lonki zabavali Brkinski strici, oder Velikega trga pa bo pripadel Rolling Stones Tribute ter Peru Lovšinu & Španskim borcem. Sobota bo sprva športna - obetajo se krst novih veslačev, plavalni maraton ter veslaške in jadralne regate, za večerni glasbeni program pa bodo poskrbeli orkester Musica Creativa, Primorski fantje ter Sottomayor in Ana Pupedan.

Dogajanje bodo, kot vedno, obogatili tudi izbrani gostinci. Na stojnicah ob prizoriščih se boste lahko krepčali s tradicionalnimi morskimi specialitetami, istrskim pecivom, domačimi likerji in drugimi dobrotami.

Na gradu bo tekel traminec
Na gradu Negova pri Gornji Radgoni bo v ponedeljek, 24. avgusta, od 17. ure dalje potekal 6. Salon Traminec, ki bo ponudil široko paleto tramincev v družbi vrhunske kulinarike in dobre glasbe. Obiskovalci boste lahko ob okusnih prigrizkih izbranih gostincev okušali več kot sto vrst žlahtnih tramincev iz Slovenije in tujine, ob tem pa se boste lahko v "Mali šoli vinskih okusov" še izobrazili o vinih in kulturi pitja.

Za glasbeni del programa bo poskrbela sestrsko-bratska naveza Severa in Gal Gjurin.

Ščurek za uverturo v festival poezije in vina
Tudi nadaljevanje prihodnjega tedna bo vinsko obarvan. V torek, 25. avgusta, se bodo ob 19.30 na Ljubljanskem gradu znova zbrale Brike v mestu - vinarke in soproge dobro znanih vinarjev, ki bodo iz Goriških brd v prestolnico prinesle najboljše, kar premore žlahtna kapljica najbolj slovite vinorodne pokrajine pri nas. Letošnje gostje bodo primorske vinarke - Vipavke, Kraševke in Istranke, za kulinarični del pa bodo poskrbeli restavracija Grad Kromberk, domačija Butul in mesnine Faganel.

Isti večer bo v Vili Podvin v Mošnjah pri Radovljici svoja briška vina točil Stojan Ščurek, ki ga je kuharski mojster Uroš Štefelin povabil na svoj vrt kot uverturo v festival poezije in vina, ki se sicer začenja isti dan na Ptuju. Ščurkova vina bodo tekla ob prebiranju poezije Justyne Bargielske (Poljska), Forresta Ganderja (ZDA) in Matthiasa Göritza (Nemčija).

In medtem ko boste v vinu in poeziji na Ptuju lahko uživali do sobote, 29. avgusta, lahko v istem terminu (26.-29. 8.) v Medani doživite festival Sanje v Medani s podobnim konceptom. Organizatorji so letošnji program, katerega vrhunec predstavlja sobotni koncert šansonov Svetlane Makarovič, popestrili z najrazličnejšimi tematskimi pohodi po Goriških brdih, kot je denimo pot po stopinjah Hemingwayevega Zbogom orožje ali pa po Gradnikovi učni poti.