Vinarium je tretja najbolj obiskana točka v Sloveniji. Foto: TIC Lendava
Vinarium je tretja najbolj obiskana točka v Sloveniji. Foto: TIC Lendava

Letos so v Pomurju oživeli veliko mrežo lokalnih turističnih vodnikov, saj želijo postati čim bolj zanimivi za turiste in jim pokazati, da lahko pokrajina ob Muri ponudi ogromno.

Pri mreži turističnih vodnikov se jim zdi pomembno, da imajo znanje in poznajo tiste kraje, ki Pomurje predstavijo na pristen način, je za TV Slovenija pojasnila Barbara Kolenc iz Pomurske turistične zveze.

K prepoznavnosti regije pa prispevajo tudi domiselne turistične točke, kot je denimo Vulkanija na Goričkem, kjer so letos sprejeli 25 tisoč obiskovalcev. "Spoznajo vulkane, kako delujejo, vrste vulkanov, skozi 3D-filme pa spoznajo nastanek življenja na zemlji in nastanek vesolja," je dejala Danijela Krpič.

Pomembna je vztrajnost
Društvo Kelih, ki pripravlja kulinarične delavnice po Prlekiji, poudarja, da je vztrajnost v turističnem sektorju zelo pomembna. Eno glavnih prizadevanj društva je zaščita recepture prleške gibanice. "Poenotili smo sestavine, ki so potrebne za pripravo prleške gibanice in naš naslednji korak je, da bomo določili količine teh sestavin," je razložila predsednica društva Tjaša Kos.

V Mali Nedelji nagradili Lendavo
Največji in najdrznejši korak v turizmu regije je po mnenju komisije, ki je v Mali Nedelji podelila nagrade za najvišje dosežke v pomurskem turizmu, v zadnjem času storila Lendava.

Najvišji razgledni stolp v državi je namreč tretja najbolj obiskana točka v Sloveniji. "Jaz nisem imel občutka, da smo bili predrzni, bili pa smo profesionalni in vedeli smo, kaj hočemo," pojasnjuje župan občine Lendava Anton Balažek. Kot naslednji izziv si je občina Lendava zadala, da želi leta 2025 postati Evropska prestolnica kulture.