Namesto snega se na smučiščih bohoti posušena trava. Foto: MMC/Televizija Slovenija
Namesto snega se na smučiščih bohoti posušena trava. Foto: MMC/Televizija Slovenija

1.300 smučarjev so dopoldne našteli ob štirih žičnicah v Kranjski Gori, komaj tretjino obiska, ki ga imajo sicer v tem času.

Podobno je na Krvavcu, Rogli, Golteh, v Cerknem. V boju z naravo tudi sodobna tehnika zasneževanja vleče kratko.

Ne le žičničarjem - zelena zima jemlje zaslužek tudi turizmu. Nekaj odpovedi počitnic je na Gorenjskem že bilo, a na smučiščih so optimistični, ne nazadnje je sezona še na začetku.

Namesto snega na Pohorju posušena trava
V Mariboru upajo, da bodo lahko marsikaj nadomestili januarja ali februarja, ampak za zdaj za ta optimizem ni ravno prave podlage. Smučarski užitki na Arehu so zelo okrnjeni. Namesto snega se bohoti posušena trava. Odprti sta le dve progi.

Na okoli 1250 metrih nadmorske višine se zadnje dni povprečno čez dan ogreje na 15 stopinj Celzija. Za umetno zasneževanje se ne ohladi niti ponoči. Tako je del prihodkov ne le upravljavcem že odškrnila za zdaj zimi nenaklonjena narava. Primerne ohladitve se menda obetajo šele prve dni novega leta.


V priloženem videu si lahko ogledate reportaže iz Kranjske Gore, Mariborskega Pohorja in Bovca ter prisluhnete pogovoru z Ernestom Kovačem, predsedniku združenja slovenskih žičničarjev.

Zelene so tudi slovenske poljane
Zelene so tudi slovenske poljane