Foto: AP
Foto: AP

Betty Reid Soskin je po tem, ko se je leta 2011 za polni čas pridružila NPS-ju, zadnjih deset let delala v zgodovinskem parku Rosie the Riveter/WWII Home Front. Park, ki leži v Richmondu v Kaliforniji, prikazuje delo in izkušnje ameriških civilistov na domačem bojišču v drugi svetovni vojni.

"Biti del prostora, kjer bo dramatična pot mojega življenja, v kombinaciji s potmi preostale moje generacije, vplivala na prihodnost z odtisi, ki smo jih pustili za seboj, je bilo izjemno," je povedala Soskinova.

Kot čuvajka je vodila dejavnosti za obiskovalce in delila lastne izkušnje druge svetovne vojne. Poleg tega se je tudi trudila razkriti skrite zgodbe Afroameričanov in drugih manjšin med vojno.

"Biti poglavitni vir deljenja te zgodovine – moje zgodovine – z ljudmi in sooblikovati nov narodni park je bilo vznemirljivo in zadovoljujoče. Dalo je pomen zadnjim letom mojega življenja," je dejala.

Dolga pot Betty Reid Soskin

NPS se je dosežkom čuvajke poklonil na Instagramu: "Hvaležni smo Betty za življenjsko predanost deljenju svoje zgodbe, v pokoju ji želimo samo najboljše!"

Betty Reid Soskin je do te upokojitve prehodila dolgo pot. Odrasla je v kajunsko-kreolski afroameriški družini v Oaklandu v Kaliforniji, med drugo svetovno vojno pa delala kot uradnica na segregiranem sindikatu.

Pozneje je s svojim soprogom ustanovila eno prvih glasbenih trgovin v lasti temnopoltih, Reid's Records, nato pa opravljala še pisarniška dela in v različnih političnih kampanjah.

Šele v svojem devetem desetletju življenja je našla svoje poslanstvo pri narodnih parkih in deljenju svojih zgodb. Leta 2015 je pritegnila celo pozornost Bele hiše in bila izbrana, da je napovedala takratnega predsednika Baracka Obamo pred slavnostnim prižigom lučk na božičnem drevescu v Beli hiši.a