Puket je bil pred pandemijo ena najbolj obleganih destinacij na svetu. Foto: Pixabay
Puket je bil pred pandemijo ena najbolj obleganih destinacij na svetu. Foto: Pixabay

Od aprila dalje bo sicer tudi za druge skrajšana karantena ob prihodu na Tajsko s 14 dni na 10.
Thanusak Phungdet, predsednik trgovske zbornice Puketa, je poudaril, da je turizem primarni vir zaslužka za ta priljubljeni letoviški otok.

Pred pandemijo ga je dnevno obiskalo od 70.000 do 80.000 tujih turistov. Trenutno je na otoku vsega 10.000 dopustnikov, od tega velika večina Tajcev.

Sorodna novica Tajska (skoraj) brez korone, a tudi brez turistov. Odpiranje šele maja?

Phungdet je ob tem poudaril, da je nujno zagotoviti večje zaloge cepiv, otočani pa se morajo na vabila na cepljenje odzvati, če želijo pocepiti 70 odstotkov prebivalstva pred 1. julijem, kar je predpogojem za odprtje, poroča Bangkok Post.

Puket je pred pandemijo obiskalo do 80.000 turistov dnevno. Foto: Pixabay
Puket je pred pandemijo obiskalo do 80.000 turistov dnevno. Foto: Pixabay

"V prihodnjih petih mesecih pričakujemo, da bo na Puket pripotovalo okoli 100.000 tujih turistov. S ponovnim odprtjem za tujce je mogoče, da se bodo prihodki povečali zgolj za 20-30 odstotkov, a bo to tudi dalo zagon nacionalni turistični industriji, ker bi tuji obiskovalci Phuketa lahko obiskali tudi druge province," je povedal.

Postopno odpiranje

Po vladnem načrtu bodo morali vsi turisti, ki se bodo prijavili za predlagani brezkarantenski program, predložiti potrdilo o cepljenju, cepilni potni list ali mednarodno potrdilo za potovanja zveze IATA.

Tajske oblasti so v petek odobrile načrt v treh korakih za ponovno odpiranje šestih večjih turističnih provinc za cepljene tujce – Puket, Krabi, Phangnga, Koh Samui, Pataja in Čiang Mai.

Ostala Tajska naj bi se za cepljene tuje turiste odprla šele oktobra.

Prazne plaže Puketa danes. Foto: Reuters
Prazne plaže Puketa danes. Foto: Reuters

Od aprila do junija bodo bodo morali vsi prišleki, vključno s cepljenimi, za sedem dni še v hotelsko karanteno, od julija pa bodo lahko cepljeni turisti Puket obiskali povsem brez karantene v sklopu pilotnega programa, ki naj bi služil kot model za ponovno odpiranje tajskega turizma.

Prvi teden omejeni na koridor

A čeprav turistom ne bo več treba v karanteno, bo njihovih prvih sedem dni bivanja še vseeno omejeno na posebne koridorje na otoku, preden bodo lahko obiskali kako drugo tajsko destinacijo. Prav tako bodo morali ves čas svojega bivanja uporabljati aplikacijo za sledenje stikom.

Po navedbah uradnih virov je turizem pred pandemijo covida-19 v tajsko blagajno prinesel okoli 82 milijard evrov in vzdrževal 8,3 milijona delovnih mest. Leta 2019 je Tajsko obiskalo rekordnih 39,7 milijona tujih turistov.

Čeprav so se cepiva sprva otepali, zdaj tudi na Tajskem upe polagajo nanj. Foto: AP
Čeprav so se cepiva sprva otepali, zdaj tudi na Tajskem upe polagajo nanj. Foto: AP

Ta številka je lani padla na 6,7 milijona (od tega velika večina med januarjem in marcem, pred zaprtjem meja), brez službe pa je ostalo od dva do štiri milijone ljudi na Tajskem.

Zaposleni v turizmu že mesece pozivajo tajsko vlado, naj razrahlja ali vsaj skrajša obvezno 14-dnevno karanteno, zaradi katere je predpandemična meka množičnega turizma v času koronavirusa sila neprivlačna za turiste.

Sprva skeptični do cepiv

Tajska je med državami, ki jo je v pandemiji, ko gre za same neposredne žrtve covida-19, dobro odnesla. V državi z 69,6 miijona prebivalci so skupno našteli dobrih 28.000 okužb, umrlo pa je le 94 ljudi.

Je pa zanimivo, da predpogoj cepljenosti za vstop postavlja država, ki se je še januarja cepiv skeptično skoraj otepala.

Tajski minister za turizem in šport Fifat Ratčakitprakarn je tako januarja, ko je večina zahodnih držav že dobila prve pošiljke cepiv, dejal, da Tajska ne namerava hiteti. "Ministrstvo za zdravje je precej resno glede svoje odločitve, da počaka in pozorno spremlja morebitne stranske učinke. Ni nam treba biti poskusni zajčki cepiva za covid," je dejal takrat.