Takole je na začetku, če za izhodišče vzpona izbereš Bovec. Foto: RTV SLO
Takole je na začetku, če za izhodišče vzpona izbereš Bovec. Foto: RTV SLO

Znoj, ki ga pustiš na panoramski serpentinasti cesti se vsekakor izplača. Občutek, da si s kolesom več kot 2.000 metrov visoko v družbi ovac in gamsov, je enkraten, prav tako pogledi navzgor in v dolino, ko kar težko verjameš, da je za teboj že toliko kilometrov. Cesta je v celoti asfaltirana, izjema je le krajši odsek pri prečkanju plazu kmalu po odcepu za Predil.

Vsaka kapljica vode je dragocena
Zdi se, da je tekočina pomembnejša od kondicije. Če si utrujen, se pač ustaviš in čez deset minut nadaljuješ, toda kaj storiti, če pod žgočim julijskim soncem pet kilometrov pred vrhom zmanjka vode ali pa če je ta zaradi sparine neuporabna? Velja torej upoštevati naslednji nasvet: izkoristite vsakršen izvir vode in napolnite bidone, da ne boste v koči pod vrhom z jezikom do tal zahtevali pivo.

Avgusta pa neka druga pesem
Seveda bi vam povsem drugačen nasvet dal nekdo, ki je na 2.055 metrov visoko Mangartsko sedlo - gre za najvišje ležečo cesto v Sloveniji - kolesaril v času avgustovske ohladitve. Bržkone bi predlagal, da nikar na pot brez zimskih oblačil v nahrbtniku. V takšnem planinskem svetu niti sneg ni nemogoč. Avtorju tega prispevka se vsekakor zdi bolje poskusiti ob toplem vremenu.

Le kako jim uspe v eni uri?
Če boste vzpon začeli v Logu, boste naredili 1.425 metrov višinske razlike, povprečni naklon pa je 9,6-odstoten. Nekaj kolesarske kondicije je nujne, čeprav je res, da se vzpona lotevajo tudi slabše pripravljeni. Veliko jih boste prehiteli in morda vam bodo vlili voljo. Najboljši rekreativni kolesarji - na tekmi se bodo spet pomerili 26. avgusta - za 17,5 kilometra dolgo pot potrebujejo manj kot uro. Če bo vam uspelo v dveh urah, je to povsem spodoben čas.

RTV SLO/T. O.

Najožji del ceste na Mangartsko sedlo je tik ob razdejanju, ki ga je pred leti za seboj pustila divja voda. Cesta je tu široka le tri metre in na vrhu se vprašaš: Kako so lahko vsi ti avtobusi prišlo skozi to ožino? Foto: RTV SLO/T. O.
Mlada italijanska turista sta trenutke največje pripeke izkoristila za kartanje. Foto: RTV SLO
Številni predori so prava osvežitev in ob pripeki prijajo vsaj tako kot hladna voda. Ker niso osvetljeni, bi utegnilo biti komu nelagodno zaradi morebitnih lukenj v cesti. Strah je odveč, cesta je lepo urejena! Foto: RTV SLO/T. O.
Sončenje na 2.000 metrih. Foto: RTV SLO
Lepa narava odtehta ves trud. Na koncu noge bolijo in želiš si, da bi bil vrh blizu. Foto: RTV SLO
Kot na plaži! Slovaška turistka pred kočo pod Mangartskim sedlom. Foto: RTV SLO
Ko na Mangartskem sedlu zmanjka asfalta, lahko gorski kolesarji nadaljujete proti Mangartu, a nikar ne ovirajte in strašite planincev, ki imajo tam pravico do miru! Foto: RTV SLO/T. O.
Večkrat prepoteni se boste v Bovcu z veseljem osvežili v Soči. Pa čeprav nima niti 15 stopinj. Foto: RTV SLO/T. O.