Med peščico smučišč, ki še obratujejo, je tudi visokogorski Kanin. Foto: Mariša Bizjak
Med peščico smučišč, ki še obratujejo, je tudi visokogorski Kanin. Foto: Mariša Bizjak

Na Rogli so našteli 122 smučarskih dni, v tem času pa jih je obiskalo skoraj 215.000 smučarjev, kar je 30 odstotkov več kot v sezoni 2019/2020, ko so žičniške naprave zaradi razglasitve epidemije ugasnili že 15. marca, in skoraj 2,5 odstotka več kot v primerljivem obdobju sezone 2018/2019. V povprečju je na Rogli smučalo 1761 smučarjev na dan, so sporočili iz Uniturja.

Glede na zaprtost namestitvenih zmogljivosti in gostinskih obratov v enakem obdobju lani, lansko in letošnjo sezono težko primerjajo, so pa v času tokratne zimske sezone na Rogli in v Termah Zreče skupaj našteli 91.207 nočitev, pri čemer so skoraj tretjino nočitev ustvarili tuji gostje, največ Hrvati in Madžari.

Na Mariborskem Pohorju so zaključek sezone načrtovali za 31. marec, ko so želeli obiskovalcem omogočiti še smuko za en evro, a jih je odjuga in pomanjkanje snega na trasah vlečnic prisilila k zaprtju že dva dni prej. Kljub temu so v tej sezoni izpeljali 110 smučarskih dni, so sporočili iz Marproma, upravljavca smučišč na Pohorju, kjer so letos našteli več kot 175.000 obiskovalcev, kar je približno dvakrat toliko kot v sezoni prej.

Na Golteh so smučišča prav tako zaprli konec marca, enako na Kopah, kjer so prvič lahko vse naprave odprli že v decembru in na celotnem smučišču obratovali vse do marca. Zimska sezona je zaključena tudi v Kranjski Gori in na Cerknem.

Na Krvavcu v pravih zimskih razmerah še vabijo na zadnje smučarske dni. Na Voglu so prejeli pošiljko novih 50 centimetrov snega, tako da po nekoliko krajšem delovniku še vedno omogočajo dopoldansko smuko na progah Orlove glave, Storeč in Brunarica.

Po pričakovanju imajo najbolj zimske razmere še vedno na slovenskem visokogorskem smučišču Kanin, kjer je prejšnji teden zapadel kar meter novega snega, zaradi česar je bila konec tedna in tudi danes zaprta povezava s Sello Neveo. Te dni so imeli veliko dela zaradi proženja plazov in urejanja smučarskih prog, smučišče pa znova odpirajo v torek, ko je napovedano sončno vreme. Do 18. aprila, ko na italijanski strani smučišče zapirajo, veljajo enotne smučarske vozovnice.