Tromeja med Rusijo, Kitajsko in Severno Korejo. Rusijo in Severno Korejo povezuje most čez reko Tumen. Foto: Shutterstock
Tromeja med Rusijo, Kitajsko in Severno Korejo. Rusijo in Severno Korejo povezuje most čez reko Tumen. Foto: Shutterstock

Izlet oglašuje turistična agencija s sedežem v Vladivostoku, in sicer na podlagi dogovora, ki ga je guverner ruske daljnovzhodne regije Primorski Kraj, ki meji na Severno Korejo, dosegel ob obisku Pjongjanga decembra lani in so ga pred dnevi z objavo na družbenem omrežju Telegram potrdili tudi v guvernerjevem uradu.

Podrobnosti dogovora niso znane, a očitno predvidevajo (tudi) postopno severnokorejsko odpiranje ruskim turistom. Prva skupina bo najbolj zaprto mejo na svetu prečkala 9. februarja, njihovo potovanje po Severni Koreji pa bo trajalo štiri dni. Urnik med drugim predvideva ogled Pjongjanga in počitnice v severnokorejskem smučarskem središču Masikrjong, navedbe turistične agencije povzema Reuters.

Severna Koreja je, kot je znano, po izbruhu covida-19 svoje meje neprodušno zaprla, pri čemer že pred tem v državo ni bilo najlažje vstopiti. Omenjeno potovanje bi bilo lahko znak, da se država znova odpira svetu – oziroma vsaj izbranim državam, torej Kitajski in Rusiji. "To je dober znak. Ne bi si drznil trditi, da bo vse skupaj vodilo k večji odprtosti države, sploh glede na posebne okoliščine tega potovanja. A glede na to, da tja več kot štiri leta ni mogel noben turist, lahko vsako turistično potovanje označimo za pozitiven korak naprej," je za Reuters pomen dogodka ocenil Simon Cockerell, ki v Pekingu vodi turistično agencijo Koryo Tours. Ob tem je dodal, da so mu partnerji v Severni Koreji potrdili, da se bo potovanje zares zgodilo, a poudarili, da gre za "posebne okoliščine". Kakšne, ni znano.

Septembra sta se v Vladivostoku srečala voditelja Rusije in Severne Koreje, Vladimir Putin in Kim Džong Un, in se dogovorila o poglobitvi odnosov – tako gospodarskih kot političnih in vojaških. Večina turistov sicer običajno prihaja iz sosednje Kitajske – največ jih je Severno Korejo obiskalo tik pred izbruhom novega koronavirusa, leta 2019, kar naj bi po ocenah južnokorejskih poznavalcev Severni Koreji prineslo vsaj 175 milijonov ameriških dolarjev prihodka.