Z najvišjih vrhov okoli jezera predirno modre barve se vidi vse do Kalifornije. Foto: RTV SLO/K. S.
Z najvišjih vrhov okoli jezera predirno modre barve se vidi vse do Kalifornije. Foto: RTV SLO/K. S.

Na zahodu področje omejuje Pacifik, na vzhodu Snake River, na severu mlečno modra jezera kanadskih nacionalnih parkov Banffa in Jasperja, notranjost pa je posuta z jezeri vseh barv, oblik in temperatur ter z geotermalnimi pojavi od gejzirjev do vročih tolmunčkov.

Tu se res ni bati, da bi bilo vode premalo - navsezadnje je washingtonski nacionalni park Olympic s svojim deževnim gozdom najbolj mokra točka celinskih ZDA - več dežja pade le še na Havajih. Na območju Pacifiškega severozahoda najdemo tudi nekaj najbolj fotografiranih jezer v ZDA: kalifornijski Mono Lake, Lake Tahoe in Shasta Lake ter oregonski vulkanski Crater Lake.

K. S.


Prizor z enega od oregonskih ribnikov, polnega postrvi in lokvanjev. Foto: RTV SLO
Legendarna pacifiška cesta Highway 1 pelje mimo obale klifov, peščenih zalivov z morskimi levi, kitov, čez gozd orjaških redwood dreves, mimo Montecita, ki ostaja nespremenjen od časov, ko so tam snemali Vzhodno od raja, mimo Bodega Bay, kjer so snemali Ptiče, pa čez mejo v Oregon, na obalo svetilnikov in peščenih sipin. Foto: RTV SLO/K. S.
Snoqualmie Lodge, danes kraj oddiha za petične goste, nekoč pa prizorišče snemanja kultne TV-serije Davida Lyncha Twin Peaks, leži na obrobju washingtonskega gozda, le nekaj kilometrov stran od Seattla. Koča-hotel je s slapom pod njo bila ena od ključnih prizorišč v meglice zavitega strašljivega Twin Peaksa. Foto: RTV SLO/K. S.
Ko misliš, da bo severni, pacifiški del ZDA kot nalašč za ohladitev od ljubljanske poletne vročine, te v Washingtonu nepričakovano pričakajo milje žgoče puščave, kjer je edini znak vode napol izsušen kanjon s pomenljivim imenom Dry Falls. Foto: RTV SLO/K. S.
Bolinas je ljubko, napol hipijevsko mestece ob z evkaliptusi obrobljenim zalivu nad San Franciscom. Posebnost Bolinasa je, da si njegovi prebivalci tako zelo želijo miru, da so odstranili vse smerokaze do skrite lokacije svoje komune in vsakokrat, ko okrožne oblasti na novo postavijo table, te čez noč skrivnostno izginejo. Foto: RTV SLO/K. S.
Najgloblje jezero v ZDA je edini nacionalni park v Oregonu, zato je med poletnimi vikendi prava umetnost v njem najti prost kamp. Kot večina ameriških nacionalnih parkov Crater Lake ponuja neokrnjeno naravo, čudovite planinske vzpone, vrhunsko restavracijo in krotek živalski svet. A glavna zvezda parka je prav gotovo prodorno modro jezero v ugaslem vulkanskem kraterju. Foto: RTV SLO/K. S.
Slano jezero iz reklame za Whirlpool leži v kalifornijski Sierra Nevadi in je s svojimi apnenčastimi tufami raj za fotografe, ki se zberejo ob jezerskih bregovih že v trdi temi in z meter dolgimi objektivi čakajo na sončni vzhod. Pravzaprav so tako zagreti, da dajejo vtis, da bodo utopili vsakega turista, ki jim zaide v sliko. Foto: RTV SLO/K. S.
Mono Lake je znan tudi kot zbirališče vseh vrst ptic, ob večernih urah pa se zaradi njihovega nepreglednega števila, krakanja, čivkanja in gruljenja zdi, da ste vleteli na sceno Hitchcockovih Ptičev. Foto: RTV SLO/K. S.
Vulkanski nacionalni park v Kaliforniji je s svojimi bakterijskimi jezerci vrele vode in vonjem žvepla pomanjšana verzija Yellowstona v Wyomingu. Foto: RTV SLO/K. S.
Washingtonski delujoči vulkan je nazadnje uničujoče izbruhnil pred 20 leti, potoki magme pa so urezali nove rečne struge in posuli pokrajino s pepelom. Če imate srečo, vas bo kak manjši pepelni dež ujel ravno, ko si boste ogledovali park. Foto: RTV SLO/K. S.
Veličasten kalifornijski nacionalni park Yosemite ob vznožju Sierre Nevade obiskovalcu nudi vse od bogate flore in favne, impozantnih skalnih osamelcev, vrhunskih restavracij in najvišjih slapov v ZDA. Na žalost sredi poletne sezone bolj kot vse to ostane v spominu nepregledna množica turistov. Foto: RTV SLO/K. S.
Čudovito jezero v Sierri Nevadi obdajajo svetovno znana smučišče, le streljaj od tu pa so potekale zimske olimpijske igre v Squaw Valleyju. Sicer pa je Tahoe, razpet med Kalifornijo, kjer ga obrobljajo golf igrišča, in Nevado, kjer njegovo jugovzhodno stran obdajajo igralnice, meka za pohodnike, kanuiste in bogataše, ki uživajo ob vrhunskih restavracijah kalifornijske nouvelle cuisine. Foto: RTV SLO/K. S.
Puščavska pokrajina Badlands v osrednjem Oregonu je sicer čudovita, a ima isti problem, kot vse puščave sredi julija: 40 stopinj Celzija in velika nevarnost, da te udari sončarica. Voda tu se nekako zdi ... fatamorgana. Foto: RTV SLO
Če se vozite ob pacifiškem oceanu, se vam bo razgled na obalo odprl šele pozno dopoldne, ko se razkadijo meglice. Foto: RTV SLO/K. S.
Washingtonska obala nacionalnega parka Olympic se ob oseki spremeni v pravi mali spužvasti živalski vrt. Foto: RTV SLO/K. S.