Da je stanje letalske povezljivosti Slovenije v primerjavi z okrevanjem letalskega prometa drugod po svetu še vedno izjemno slabo, priznavajo tudi na ministrstvu za infrastrukturo. Foto: BoBo
Da je stanje letalske povezljivosti Slovenije v primerjavi z okrevanjem letalskega prometa drugod po svetu še vedno izjemno slabo, priznavajo tudi na ministrstvu za infrastrukturo. Foto: BoBo

Za predkoronskimi številkami zaostaja večina letališč v zahodni Evropi.

V primerjavi s prvimi šestimi meseci leta 2022 se je letos število potnikov na letališčih po Evropi povečalo za 28,3 odstotka. V drugem četrtletju se je rast upočasnila na 16,3 odstotka, potem ko je bila v prvem četrtletju 49-odstotna, kar je posledica dejstva, da so bile omejitve zaradi covida-19 v zračnem prometu večinoma ukinjene lani aprila.

V letošnjem prvem polletju so evropska letališča oskrbela 7,7 odstotka potnikov manj kot v enakem obdobju leta 2019. Foto: BoBo
V letošnjem prvem polletju so evropska letališča oskrbela 7,7 odstotka potnikov manj kot v enakem obdobju leta 2019. Foto: BoBo

Število potnikov na letališčih v Evropi tako še vedno zaostaja za ravnmi pred pandemijo covida-19. V letošnjem prvem polletju so oskrbela 7,7 odstotka potnikov manj kot v enakem obdobju leta 2019, pri čemer se je zaostanek skozi mesece postopno zmanjševal. V Sloveniji so v prvih šestih mesecih letos našteli 37,7 odstotka manj letalskih potnikov kot v enakem obdobju predpandemskega leta 2019, so izračunali v združenju upravljavcev evropskih letališč ACI Europe. To je največji upad med evropskimi državami, če ne upoštevamo Ukrajine.

Po drugi strani se z najvišjo, to je 105,1-odstotno rastjo števila letalskih potnikov v tem obdobju lahko pohvali Albanija. Kosovski trg je v primerjavi s prvim polletjem 2019 dosegel 44-odstotno rast števila letalskih potnikov, srbski 25,8-odstotno, makedonski 15-odstotno in hrvaški 2,6-odstotno. V Črni gori se je to število zmanjšalo za 0,3 odstotka.

Najprometnejše v Evropi je bilo med januarjem in junijem londonsko letališče Heathrow

"Potniški promet se je v zadnjih šestih mesecih znova okrepil in je vse bližje popolnemu okrevanju," je komentiral generalni direktor združenja ACI Europe Olivier Jankovec. Kot je dodal, obstajajo med posameznimi evropskimi letališči precejšnje razlike in na več kot polovici še ne dosegajo števila potnikov iz časa pred pandemijo. Vzroke je med drugim pripisal vplivom vojne v Ukrajini.

Najprometnejše v Evropi je bilo med januarjem in junijem londonsko letališče Heathrow. Oskrbelo je 37 milijonov potnikov. S 35,6 milijona potnikov je sledilo glavno letališče v Carigradu, nato pa letališča Pariz Charles de Gaulle, Amsterdam, Madrid, Frankfurt, Barcelona, London Gatwick, Rim Fiumicino in Carigrad Sabiha Gocken.

Sorodna novica Na drugi razpis glede subvencij za boljšo letalsko povezljivost se je prijavil zgolj Air Baltic

Aprila letos so na ministrstvu objavili javni razpis za večjo letalsko povezljivost Slovenije

Da je stanje letalske povezljivosti Slovenije v primerjavi z okrevanjem letalskega prometa drugod po svetu še vedno izjemno slabo, priznavajo tudi na ministrstvu za infrastrukturo. "Čeprav so se določene proge obnovile, se te žal niso obnovile v ustrezni frekvenci tedenskega števila poletov in z ustreznimi urniki. Tudi cene letalskih vozovnic so zaradi monopolnega položaja prevoznikov na progah iz Ljubljane in premajhne ponudbe razpoložljivih sedežev nadpovprečno visoke," so sporočili.

Aprila letos so na ministrstvu objavili javni razpis za večjo letalsko povezljivost Slovenije, na prvem roku so prejeli dve ponudbi, na drugem pa eno. Do zdaj so sklenili eno pogodbo, in sicer z družbo Luxair, ki bo sredi septembra vzpostavila neposredno letalsko povezavo med Luksemburgom in Ljubljano. Vlada se je medtem junija seznanila s študijama glede letalske povezljivosti Slovenije in njenih ekonomskih učinkih ter ministrstvu za infrastrukturo naložila, da nadaljuje postopke za iskanje rešitev za izboljšanje letalske povezljivosti.