Foto: BoBo
Foto: BoBo

Kot je pojasnil predsednik Turističnega društva Gorje Janez Poklukar, skozi sotesko Vintgar teče reka Radovna, ki je zaradi visokega vodostaja tekla prek galerij in odnašala mostovže, hkrati pa v sotesko prinesla naplavine. Poleg tega so material na pot skozi sotesko nanesli tudi hudourniški vodotoki.

"Škoda je kar velika, končne finančne ocene pa še ne moremo podati," je povedal Poklukar in dodal, da v teh dneh intenzivno potekajo sanacijska dela. Zaposleni odstranjujejo naneseni material, skupaj s strokovnjaki za varno delo na previsnih stenah pa pregledujejo celotno sotesko, da bodo, kjer je treba, pobočja na novo zavarovali ter zagotovili varen obisk Vintgarja.

Poklukar je sprva dejal, da računa, da bodo glavnino del končali v teh dneh, tako da bodo sotesko lahko za obisk znova odprli na praznični 15. avgust, a so kasneje na Facebooku sporočili, da je sanacija potekala nad pričakovanji, tako da bodo obiskovalce lahko sprejeli že v nedeljo. Letošnje poletje sicer kljub razmeroma slabemu vremenu vseeno zaznavajo dober obisk, saj se turisti v sotesko podajo tudi v dežju.

Za čim bolj trajnosten in kakovosten obisk so letos uvedli več novosti. S prodajo na uro vezanih vstopnic se strogo držijo omejitve obiska soteske glede na njeno opredeljeno nosilno zmogljivost. Z organiziranimi prevozi z Bleda pa skrbijo tudi za večjo vzdržnost prometa skozi Gorje.

V tem času se pripravljajo tudi na praznovanje 130. obletnice odprtja soteske Vintgar za obiskovalce. Tridnevno praznovanje z bogatim kulturnim in zabavnim programom bo potekalo od 25. do 27. avgusta. V soteski bo potekala slavnostna akademija, izšel pa bo tudi obsežen zbornik, v katerem bo predstavljena široka paleta zgodovinskih, turističnih in kulturnih vidikov soteske.