Tudi slovenska prestolnica turiste privablja v vseh letnih časih. Foto: BoBo
Tudi slovenska prestolnica turiste privablja v vseh letnih časih. Foto: BoBo
Habsburžani so bili močno zaslužni za turistično prepoznavnost Bleda in za razvoj Bleda, ki so ga vključili v dobro organizirano turistično ponudbo tistega časa. Na razglednici Bled v poznem 19. stoletju. Foto: Wikipedia

preobrazbi. Razvoj digitalne tehnologije namreč nezanemarljivo vpliva tudi na turistični sektor.

S svojo raznoliko geografsko zgradbo je Slovenija raj za tiste popotnike, ki si želijo na dopustu plavati v morju in hoditi v planine. Na relativno majhni površini si namreč prilašča najrazličnejša naravna bogastva - od gor in jam, pa vse do morja.

V Sloveniji smo lani našteli več kot 4,9 milijona turističnih prihodov in 12,6 milijona turističnih prenočitev. Število prihodov se je od leta 2016 tako povečalo za 14,6 odstotka, število prenočitev pa za 12,6 odstotka. Turistični sektor je v preteklem letu v Sloveniji zaposloval dobrih 56.000 ljudi.

Tudi v turizmu je vedno bolj v ospredju pomen tehnologije. Direktorica Slovenske turistične organizacije Maja Pak ob tem opozarja, da mora kljub napredku tehnologije v ospredju ostati kakovostna vsebina, ki je tehnologija ne sme nadvladati.

Digitalizacije turizma se je v poslanici ob svetovnem dnevu turizma dotaknil tudi minister za gospodarski razvoj in tehnologijo Zdravko Počivalšek. "Vsi se zavedamo dejstva, da je turizem v ospredju digitalnih inovacij in se še naprej preoblikuje po eksponentni stopnji," je poudaril.

"V zadnjih letih se med drugim soočamo z razvojem platform delitvene ekonomije, razvojem spletnih rezervacij in nakupovanja, razvojem mobilnih platform ter hitrim razvojem tehnologije veriženja podatkovnih blokov, ki omogočajo digitalno in pametno turistično gospodarstvo, da tako uspešneje konkurira na globalnem trgu. Zbiranje informacij in sprejemanje odločitev glede potovalnih destinacij na podlagi družbenih omrežij, kot sta Instagram, Tripadvisor in številni drugi, so temeljna značilnost sodobnega turista, ne samo t. i. milenijcev," je še pojasnil.

Uradne dogodke ob letošnjem svetovnem dnevu turizma bo gostila madžarska prestolnica Budimpešta. V Sloveniji vrsto dogodkov med drugim pripravljajo v Portorožu, Piranu in Kamniku, pa tudi drugje po Sloveniji.