Potres je poškodoval številne zgodovinske stavbe. Foto: Reuters
Potres je poškodoval številne zgodovinske stavbe. Foto: Reuters

Po silovitem potresu, ki je v petek pozno zvečer prizadel Maroko, je slovensko ministrstvo za zunanje in evropske zadeve v soboto sporočilo, da do preklica odsvetujejo potovanja na prizadeta območja Maroka.

Ministrstvo za zunanje in evropske zadeve je bilo v stiku s skupno 23 slovenskimi državljani v Maroku, so sporočili z ministrstva.

V slovenskih turističnih agencijah zagotavljajo, da razmere pozorno spremljajo.

Pri agenciji Kompas so za STA pojasnili, da razmere redno spremljajo in da so v stiku s tamkajšnjim agentom. Trenutno sicer ne odpovedujejo nadaljnjih potovanj v Maroko, nameravajo pa na podlagi vseh informacij sprejeti končno odločitev, so dodali. "Varnost naših gostov je na prvem mestu in skladno z navodili sprejemamo vse potrebne nadaljnje odločitve," so poudarili.

Tuji turisti v dneh po potresu množično zapuščajo Maroko oz. del, ki je najbolj prizadet. Foto: Reuters
Tuji turisti v dneh po potresu množično zapuščajo Maroko oz. del, ki je najbolj prizadet. Foto: Reuters

Tudi pri agenciji Palma zagotavljajo, da je v ospredju varnost vseh potnikov. Ves čas so v stalni navezi s partnerji v Maroku, tamkajšnjimi oblastmi in slovenskim zunanjim ministrstvom. "Je pa dejstvo, da je Maroko velika država, tako da naša potovanja niso vezana zgolj na področje potresa, potujemo po celotni državi. Vsekakor pa bomo sledili izključno priporočilom MZEZ-ja," so dodali.

Tudi pri agenciji Shappa so v stiku s tamkajšnjimi sodelavci v Maroku in pozorno spremljajo razmere, sicer pa v okviru obstoječega potovalnega programa nimajo načrtovanega obiska zdaj prizadetih območij države.

Iz omenjenih agencij so še sporočili, da v Maroku trenutno nimajo svojih potnikov. Pri Kompasu ob tem dodajajo, da trenutno od potnikov še niso prejeli nikakršne odpovedi za prihodnja potovanja v Maroko.

Počakajte z odpovedjo

Generalni sekretar Združenja turističnih agencij Slovenije Mišo Mrvaljević ob tem kupcem potovalnih aranžmajev v Maroko svetuje, naj počakajo z morebitno odpovedjo potovanja, dokler organizator ne sprejme odločitve. "Splošno pravilo je zelo preprosto, če organizator odpove potovanje, dobijo kupci povrnjeno vse. Če kupci pred odpovedjo potovanja odpovedujejo sami, potem nosijo stroške," je pojasnil.

V katastrofalnem potresu, ki je pozno v petek prizadel Maroko, je po zadnjih podatkih maroških oblasti umrlo skoraj 2500 ljudi, pomoč jih potrebuje več kot 300.000. Potres je izbrisal celotne vasi v gorovju Atlas, hudo je bil prizadet tudi Marakeš.

Vseh 23 Slovencev v Maroku na varnem