Foto: Turistično združenje Portorož
Foto: Turistično združenje Portorož

Na občini so prepričani, da bi to imelo pozitivne učinke – med drugim nižje stroške in boljši nadzor. Turistični delavci se bojijo, da bo poteza negativno vplivala na njihovo panogo.

Turistično združenje Portorož je kot gospodarsko interesno združenje (GIZ) že 25 let vpeto v primorsko gospodarstvo in ima 25 članov. Prvi v Sloveniji so vpeljali številne novosti, tudi inovativne promocijske pristope, pri katerih sodeluje mnogo ponudnikov z destinacije, kar je v Sloveniji redkost. "Mislim, da je občina Piran s to odločitvijo sprejela najtežjo možno pot z najbolj negotovim rezultatom, kajti združujeta se dve organizaciji, ki imata popolnoma različno organizacijsko kulturo in popolnoma različno poslanstvo in področje delovanja," je povedal Aleksander Valentin iz Turističnega združenja Portorož.

A občina, ki je ena od članic, zdaj ocenjuje, da bi združitev z Avditorijem imela še boljše učinke, predvsem znižanje stroškov poslovanja, večji nadzor in bolj usklajene dejavnosti.

"Manjše plače, če se lahko tako izrazim. En direktor namesto dveh, ena spletna stran, ena administracija itn. Skratka računam, da bomo vsaj 300.000 evrov letno privarčevali pri isti ekipi ljudi. Bodo imeli isti 'budget' kot doslej," je povedal predsednik sveta Turističnega združenja Portorož.

Medtem pa je v pripravi nova državna turistična strategija, ki bo na področju lokalnih turističnih organizacij dajala večji poudarek javno-zasebnim partnerstvom in združenjem, kot je piransko. "Torej se v občini Piran očitno iz dobre prakse, ki se je vlekla že 25 let, vračamo nazaj v kameno dobo," meni Valentin.

Kako naj bi spisali uspešno zgodbo z nekdanjim kulturnim biserom, ki letos zaznamuje 50 let, pa mu občina in vodstvo doslej še nista utegnila ali želela polepšati niti videza, za zdaj ostaja uganka.

Kaj bo s portoroškim turizmom