Portorož se bo ta konec tedna tresel v brnenju dvokolesnikov. Foto: BoBo/Borut Živulović
Portorož se bo ta konec tedna tresel v brnenju dvokolesnikov. Foto: BoBo/Borut Živulović

Portorož bo od danes do nedelje spet v središču pozornosti evropskih in svetovnih ljubiteljev motociklov ikonične znamke Harley Davidson. Na naši obali bo namreč potekalo srečanje lastnikov in ljubiteljev teh cestnih konjičkov. Kljub deževnemu vremenu, ki še ni dovoljevalo daljših voženj, so harleyji z vse celine zadovoljni s Portorožem. Dogodek je po dveh letih premora zaradi pandemije covida-19 pomemben tudi za ameriško tovarno motociklov.

V podjetju so Portorož izbrali za lokacijo svojega letnega vseevropskega srečanja že leta 2016, je za STA spomnil predstavnik kultne blagovne znamke Tom Robinson. "Tako zelo smo uživali in vsi na destinaciji so bili tako ustrežljivi, da smo se sprva odločili, da se vrnemo že v letu 2020," je pojasnil.

Običajno sicer vsako leto izberejo drugo lokacijo predvsem v želji, da si člani njihovega kluba ogledajo čim več celine. "Za udeležence ne gre le za destinacijo, ampak tudi za vožnjo, za potovanje," je dodal.

Motocikli družinskega podjetja Davidson imajo kulten status med ljubitelji motorjev, zadnja leta pa se usmerjajo tudi v izdelavo električnih vozil. Foto: MMC RTV SLO/David Šavli
Motocikli družinskega podjetja Davidson imajo kulten status med ljubitelji motorjev, zadnja leta pa se usmerjajo tudi v izdelavo električnih vozil. Foto: MMC RTV SLO/David Šavli

Brundanje desettisočih

Ker je dogodek za člane – teh je v Evropi okoli 100.000 – brezplačen, točnih številk o udeležbi še nimajo. Zato pa Robinson pričakuje, da bo udeležba podobna kot leta 2016, ko so jih v vseh treh dneh našteli okoli 30.000 ali celo malenkost več, saj je med harlejaši čutiti vznemirjenost, da se bodo spet lahko vozili skupaj v večjih skupinah.

Dogodek predstavlja tudi velik organizacijski zalogaj. Tako imajo izkušeno ekipo od 70 do 80 svojih in še več pogodbenih delavcev. Udeležencem nudijo različne dejavnosti, od poskusnih voženj novih modelov Harley Davidsonov do razstavnega prostora, nakupovalne vasi z izdelki Harley Davidson, predstavitvijo svojih električnih koles in razstave predelanih motorjev.

Koncerti bodo na treh odrih, konec tedna pa bodo organizirali vodene vožnje z motorji po pokrajini. Med drugim se jim je v Portorožu pridružila predstavnica četrte generacije ustanoviteljev tovarne Karen Davidson, je povedal Robinson.

Kot so navedli v Turističnem združenju Portorož, ki v sodelovanju s piransko občino in drugimi partnerji koordinira dogodek, bo prireditev dosegla vrhunec v soboto, ko se bodo udeleženci z 2500 motocikli podali na revijalno parado po Istri.

Nad lokacijo so tisti motoristi, ki so v mesto prispeli dan prej, navdušeni. "Kljub vremenu še vedno uživamo, Portorož je lepo mestece," je eden od njih povedal za STA. V Sloveniji je prvič tudi Kenan iz Züricha v Švici, ki si je v enem od portoroških lokalov s prijatelji iz Turčije privoščil počitek. Na vprašanje, kaj ga je pripeljalo v Slovenijo, je odgovoril, da srečanje harleyjev. Vsako leto si za obisk evropskega srečanja vzame dopust, je dodal.