Foto: EPA
Foto: EPA

Avstrijsko zaprtje je prekrižalo načrte številnim ljubiteljem snežnih strmin. Avstrijska smučišča sicer ostajajo optimistična, da bodo sezono lahko uspešno izpeljala po koncu 10- ali 20-dnevnega zaprtja. Smučanje je kot oblika rekreacije sicer dovoljeno, a le za prebolevnike ali cepljene, smučati pa je dovoljeno le v družbi bližnjih. Hoteli in turistična središča so zaprta.

Slovenske agencije načrtujejo prestavitev turističnih aranžmajev na čas po koncu zaprtja, pri čemer ciljajo na datum 13. december. Večjih odpovedi dopustovanj sicer trenutno ne zaznavajo.

V agenciji Palma načrtujejo rezervirane dopuste prestaviti na čas po koncu zaprtja. "Vsi gostje, ki so v naši agenciji opravili rezervacijo za smučanje v Avstriji in imajo termin rezervacije do 13. 12. 2021, imajo možnost prestavitve termina ali povrnitev celotnega vplačanega zneska, v tem primeru obdržimo samo stroške rezervacije. Zadnje informacije, ki smo jih prejeli od naših avstrijskih partnerjev, so, da se bodo hoteli znova odprli s 13. 12.," so sporočili.

Dodali so, da trenutno ne zaznavajo večjih odpovedi aranžmajev, saj večino rezervacij za smučanje prejmejo v januarju in februarju.

Sorodna novica Božičnim sejmom v Avstriji in Nemčiji ne kaže dobro

Turistična agencija Kompas je za MMC pojasnila, da bodo adventne izlete in potovanja izvajali v skladu z možnostjo prehajanja meja. "Izleti in potovanja v Avstrijo, načrtovani v času zaprtja države, bodo odpovedani, potniki pa bodo imeli možnost prestavitve na poznejše termine, ko, verjamemo, se bodo razmere izboljšale," so sporočili.

"Termini Ski openinga v Avstriji so zunaj terminov načrtovanega zaprtja, zato za zdaj ne razmišljamo o odpovedi. Seveda pa bomo razmere skrbno spremljali in v skladu z njimi tudi ukrepali," so dodali.

Večjih odpovedi tudi pri njih ne zaznavajo, saj si "naši potniki zares želijo, da bi prišlo do realizacije, tudi če bo to pozneje".

Foto: MMC RTV SLO/T. O.
Foto: MMC RTV SLO/T. O.

Odprta smučišča so se zaprla

V Avstriji je s ponedeljkom začelo veljati 10-dnevno zaprtje javnega življenja z možnostjo podaljšanja še za 10 dni. Kancler Alexander Schallenberg je zaradi porasta okužb z novim koronavirusom in obremenitev bolnišnic četrto popolno zaprtje Avstrije napovedal v petek.

Prebivalci lahko domove zapustijo le za nujne opravke, kot so odhod na delo ali v šolo, obisk zdravnika, nakupovanje v živilskih trgovinah in rekreacija.

Foto: EPA
Foto: EPA

Športno udejstvovanje je na smučiščih sicer mogoče, a so se smučišča povečini odločila zapreti ali prestaviti začetek sezone. Odprta so bila smučišča Hintertux, Stubai, Pitztal, Kaunertal, Moltal, Kitzbühel, Kitzsteinhorn in Schladming, navaja spletna stran Planet SKI.

"Trenutno stanje je za vse zelo zahtevno in negotovo. /.../ Ostajamo optimistični in upamo, da vas bomo lahko kmalu sprejeli na ledeniku Pitztal. Pričakujemo, da se za vas znova odpremo 13. decembra," so objavili na spletni strani smučišča Pitztal.

Smučarsko središče Ischgl, lani eno izmed evropskih žarišč okužb z novim koronavirusom, se je nameravalo odpreti na začetku decembra. "Avstrijska zvezna vlada se je odločila za novo zaporo po vsej državi, kar pomeni, da bo naš Idalp moral čakati dalj časa na zimske zanesenjake," so sporočili iz Ischgla. Izrazili so upanje, da bo po zaprtju znova veljala ureditev, ki bo smučanje omogočila vsaj cepljenim in prebolelim. "Trenutno ne vemo, kdaj natanko naj bi se to zgodilo," so zapisali.

Obvestilo uredništva:

V članek smo naknadno dodali informacijo, da so smučišča lahko odprta. Smučanje v Avstriji je dovoljeno ob izpolnjevanju pogoja PC, v družbi najbližjih. Hoteli in restavracije ostajajo zaprti.