Med überseksualce najpogosteje uvrščajo Georgea Clooneyja, Bona, Billa Clintona ... To so moški, ki se ne voskajo ali si pulijo obrvi, ampak se zanašajo na svoje umske sposobnosti in se strastno zavzemajo za svoja načela. So tako veličastni in popolni, da skoraj nimajo napak. Foto: EPA
Med überseksualce najpogosteje uvrščajo Georgea Clooneyja, Bona, Billa Clintona ... To so moški, ki se ne voskajo ali si pulijo obrvi, ampak se zanašajo na svoje umske sposobnosti in se strastno zavzemajo za svoja načela. So tako veličastni in popolni, da skoraj nimajo napak. Foto: EPA
David Beckham
Definicija metroseksualca je heteroseksualni moški, ki se zelo (no, že kar pretirano) ukvarja s svojim videzom in čigar življenjski slog se sicer stereotipno povezuje s homoseksualci. Kot glasnika metroseksualnosti so najpogosteje omenjali Davida Beckhama, vedno lično napravljenega (in pobritega), a ne ravno inteligentnega lepotca z izklesanim telesom.

Da, slišali smo tudi za retroseksualce (bistvo: radi so kosmati) in nanoseksualce (bistvo: ne marajo seksa) ... Je zdaj res prišel čas za überseksualce, je to smernica, ki se bo spet nadgradila z novo "vrsto"?

Po definiciji pojma gre za tip novega, zaželenega moškega, ki je samozavesten, dejaven, spoštuje ženske, razmišlja globalno, je vreden zaupanja, sočuten, a hkrati naraven in opazen. Je spoj tradicionalnih vrednot in zanesljiv prijatelj, ki "svoje fante" z veseljem povabi na viski in cigaro. Imate pred očmi že Georgea Clooneyja sredi vojne vihre Darfurja ali Brada Pitta s svojo pisano "benetton" družinico?

Vse za boljšo prodajo ... britvic
Ali taki moški obstajajo le v sanjah? Ali niso prav ženske tiste, ki ustvarjajo metroseksualce, überseksualce in druge moške "podvrste"? Ne, za to so krivi mediji in oglaševalci, ki te "podvrste" ustvarjajo kot po tekočem traku, da bi prodajali izdelke.

Dober primer za to je James Bond, ki je bil v času Seana Conneryja "kosmati frajer", z leti pa so ga popolnoma oskubili, vse za to, da bi lahko prodali več britvic.

Nepoznavanje bontona ali odsotnost "pravih moških"?
Na Hrvaškem so se na pobudo nekega kozmetičnega podjetja odločili preizkusiti, ali so überseksualci pogosta ali redka vrsta moških okrog nas. So moški v velikem številu pripravljeni pomagati dekletu, ki se mu je pokvaril avto, ali turistki, ki se je z zemljevidom v roki izgubila sredi mesta?

"Terenska raziskava" je dala precej slabe rezultate: mimo dekleta s težkim kovčkom se je mirno sprehodilo kar 120 moških, le 22 pa ji ponudilo pomoč. K dekletu z zemljevidom je pristopilo 14 moških, mimo nje pa jih je brezbrižno šlo 95. Je to kazalec, da moški preprosto ne poznajo pravil bontona, ali je res, da überseksualcev (skoraj) ni med nami? Kaj pa ženske, si ne smejo pomagati med sabo?

Hrvati imajo (vsaj) tri, kaj pa Slovenci?
Kot zanimivost naj povemo še, da so ob tej priložnosti glasovali tudi za "top tri" hrvaške überseksualce. To naj bi bili nogometni selektor Slaven Bilić, igralec Krešimir Mikić in igralec Rade Šerbedžija.

Kdo pa so slovenski überseksualci, če sploh obstajajo? Svoje predloge nam razkrijte v komentarjih.

A. K.