Erdogan je prvi uradni dogodek v predsedniški palači gostil 29. oktobra, na dan obletnice ustanovitve sodobne turške republike. Foto: EPA
Erdogan je prvi uradni dogodek v predsedniški palači gostil 29. oktobra, na dan obletnice ustanovitve sodobne turške republike. Foto: EPA

O razkošni palači s 1000 sobami smo že pisali, Erdogan pa se je na poslovnem srečanju v Carigradu spet dotaknil teme, ki razjezi marsikaterega Turka.

Predsednik je na poslovnem srečanju v Carigradu popravil medije, ki so napačno poročali, da ima njegova nova palača "zgolj" 1000 sob: "Naj vam povem, da ima (palača) vsaj 1150 sob in ne 1000, kot govorijo ljudje." Dodal je: "Ko gre za prestiž (države), ne gledaš na stroške."

Nova predsedniška palača, zgrajena na obrobju Ankare, je stala okoli 490 milijonov evrov in ima okrog 200.000 kvadratnih metrov površine, kar je 30-krat več kot Bela hiša in celo več kot versajska palača, navaja francoska tiskovna agencija AFP.

"Želeli smo zgraditi stavbo, za katero bodo prihodnji rodovi rekli: 'Od tukaj so vodili novo Turčijo,'" je še dejal Erdogan, ki je predsednik od avgusta, pred tem pa je bil več kot deset let premier.

Opozicija je do veličastne palače kritična, češ da gre za absurdno ekstravaganco, ki kaže, da se Erdogan vse bolj nagiba k avtoritarni vladavini. "To ni moja palača, to ni moje zasebno premoženje, je palača ljudi, pripada njim," je zatrdil Erdogan.

Prvi obiskovalec iz tujine v novi palači je bil novembra papež Frančišek, minuli teden pa mu je sledil ruski predsednik Vladimir Putin.