Poroka v adrenalinskem parku. Foto: Reuters/EPA
Poroka v adrenalinskem parku. Foto: Reuters/EPA
Poroka v krsti (Tajska). Foto: Reuters/EPA
Na tajskem tekmovanju v najdaljšem poljubljanju sta slavila Tanakorn Sittiamthong in Nonthawat Charoengaysornsin, Foto: Reuters/EPA

Marsikje po Aziji valentinovo že skoraj tradicionalno praznujejo z množičnimi porokami, letos, ko praznik zaljubljencev sovpada z zadnjim dnem 15-dnevnega praznovanja kitajskega novega leta in (na Tajskem) dnem, posvečenim Budi in njegovim naukom, pa so mnogi šli še dlje.

Trije tajski pari so si tako večno zvestobo obljubili v adrenalinskem parku, s čimer so želeli drug drugemu dokazati, da lahko ljubezen res preživi vse preizkušnje. Dva zaljubljenca sta tako med izrekanjem zaobljub visela s pečine, en par si je za prizorišče obreda izbral vrtiljak, še dva zaročenca pa je poročil kar "pirat" - ki ju je nato pražnje oblečena "pregnal" v bližnje jezero.

Na poroko nevesta peš, s poroke v ženinovem naročju
Na od tajfuna opustošenih Filipinih je vlada - v želji po spodbujanju optimizma - pripravila množično poroko s pridihom tradicionalizma. 182 parov se je tako skupinsko poročilo po starih običajih, po katerih mora (med drugim) ženin svojo nevesto odnesti s prizorišča obreda. Množično je v zakon stopilo tudi 100 parov v Kuala Lumpurju (Malezija).

Še najbolj nenavadna množična poroka pa se je zgodila v predmestju Bangkoka, v budističnem templju Vat Takien, kjer so mladoporočenci med obredom legli kar v (sicer z rožnatim blagom oblečeno) krsto.

Na dan zaljubljencev se sicer vsako leto vrstijo številna tekmovanja v najdaljšem poljubljanju, množičnem objemanju in druga podobna postavljanja rekordov - tudi letos. V Bangkoku so tako postavili rekord v najdaljšem množičnem objemanju. 26 parov se je objemalo 26 ur, 26 minut in 26 sekund, s čimer so si poleg vpisa v Guinnessovo knjigo rekordov prislužili tudi denarno nagrado (razdelili si bodo za okoli 10.000 evrov denarja).

Poljubljala sta se več kot 50 ur
V zabaviščnem parku v Pekingu pa so znova tekmovali v najdaljšem poljubljanju - pomerilo se je okoli 100 parov ne glede na spolno usmerjenost, najbolj vzdržljiv par pa je organizator nagradil z novim iPhonom 5S. Podobno tekmovanje so pripravili tudi na Tajskem, kjer so za zmagovalca razglasili par, ki se je nepretrgoma poljubljal 50 ur, 25 minut in eno sekundo, s čimer sta prejšnji rekord popravila za malo manj kot štiri ure.

Združiti zadnji dan praznovanja kitajskega novega leta z valentinovim je sicer velik izziv za mnoge Kitajce - tradicionalno ta dan preživijo s svojimi starši, a so se letos, tudi zaradi vse večje priljubljenosti valentinovega, znašli v precepu: preživeti 14. februar s starši ali z izbranko oz. izbrancem? Tisti, ki so izbrali starše, so (seveda) skoraj po pravilu ostali - brez ljubezni.

Spodaj si lahko ogledate fotoutrinke praznovanja valentinovega po svetu.