"Gor" ne gre več, ostane le še gradnja "dol", pravijo predstavniki pariških mestnih oblasti. Foto: EPA

"Pariški mestni svet se bo prihodnji teden posvetoval o projektu gradnje podzemnega poslopja," je sporočil podžupan Pariza Jean-Bernard Bros, ki je pristojen za turizem.

Bros je dodal, da projekt preučujejo že več mesecev in da so sestavili komisijo, ki naj bi zbrala in preučila vse raziskave o razširitvi, ki so bile narejene doslej. "Gradnja na površju ni mogoča, saj moramo spoštovati odprt prostor med vojaško šolo Ecole Militaire in palačo Palais de Chaillot," je dejal Bros.

Dvoetažna podzemna razširitev bi zajemala tudi muzej Eifflovega stolpa in prostore za otroke, pod zemljo naj bi bila tudi prodajalna vstopnic - obiskovalci stolpa morajo namreč zdaj pogosto čakati več ur v dolgih in kaotičnih vrstah, ki se vijejo okrog stolpa, da bi kupili vstopnice, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Stoji že več kot 120 let
Eifflov stolp so slovesno odprli leta 1889, med letoma 1980 in 1985 pa so izvedli izredno obsežen program sanacije železnega ogrodja. Strukturo so okrepili, obenem pa so z nje odstranili kar 1.343 ton nepotrebnega materiala - ogrodje stolpa je namreč izvorno sestavljalo kar 18.038 kosov, izdelanih iz pudlanega železa, ki jih je skupaj držalo dva in pol milijona zakovic.

Da se lahko z dvigalom povzpnete na vrh stolpa in občudujete Pariz kot na dlani, je treba trenutno odšteti 14 evrov, otroci in mladostniki pa nekaj manj.