Knut (v ospredju) s strahom pogleduje proti svoji materi Tosci, ki ga ne spusti blizu. Foto: EPA
Knut (v ospredju) s strahom pogleduje proti svoji materi Tosci, ki ga ne spusti blizu. Foto: EPA
Knut
Spomin na dni, ko je bilo življenje še igra - Knut ob prvi medijski predstavitvi marca leta 2007. Foto: EPA

Knut, ki bo decembra dopolnil štiri leta, je ime berlinskega živalskega vrta ponesel v svet. Kot mladiča je njega in bratca mati Tosca zapustila, zato so ju pod svoje okrilje vzeli oskrbniki v živalskem vrtu. Bratec ni preživel krutega boja, Knuta pa je nato posvojil Thomas Doerflein in takrat se je zdelo, da bo Knut postaj junak ene izmed do srca segajočih čustvenih zgodb, ki jih piše življenje.

Puhasti prikupni medvedek je postal prava uspešnica, k njegovi ogradi so se zgrinjale trume navdušenih obiskovalcev, oskrbniki so spremljali vsak njegov korak, prodaja spominkov z njegovo podobo je šla za med. Knut je bil občudovan in opevan, stregli so mu z ribami in zmrznjenim korenčkom, ga kar naprej fotografirali, njegovo življenje je bila ena sama igra.

Z Gianno ni uspelo ...
A prišla so najstniška leta - in začele so se najstniške težave. Po tragični novici, da je njegov oskrbnik Doerflein storil samomor, ker ni prenesel, da mu je vodstvo prepovedalo pretesne stike z belo kosmato gmoto, so prišli še križi in težave s samicami. Knut bi moral namreč pokazati svojo zrelo, moško plat in nadaljevati svoj rod.

Najprej so mu iz Münchna pripeljali medvedko Gianno, ki naj bi postala "mati njegovih otrok", a čeprav sta se dobro razumela in si izkazovala nežnost, "Knutkov" kar ni in ni bilo, zato so jo odpeljali nazaj v njen dom. Njegove "travme" z nežnejšim spolom pa so zdaj še večje, saj se trudi "ukrotiti" kar tri samice hkrati.

Hoja po očetovih stopinjah
V njegovo kletko, pred katero se nič več ne drenjajo množice, saj na svet prihajajo novi in novi prikupni živalski mladički, so namreč pred nekaj tedni preselili tri medvedke - njegovo mati Tosco, poleg nje pa še postavni Nancy in Katjušo. Cilj je jasen - spomladi naj bi Knut oplodil vse tri ter tako šel po stopinjah svojega očeta in poskrbel za potomstvo. Kar pa ni tako preprosto.

Nemci namreč v skrbeh opazujejo dogajanje v kletki, saj je Knut postal žrtev izsiljevanja in ustrahovanja vseh treh samic, zato večino časa preživi oddaljen od njih, v vodi, in prestrašeno preži na nov napad. "Knut, ki je še vedno ljubljenec nemških src, se je spremenil v kup nesreče," piše nemški Bild. "Namesto da bi užival v družbi medvedjih dam, se prestrašeno zateka v kot. Samice naj bi mu prizadejale že več globokih ugrizov, ti prizori pa 'lomijo srca njegovih oboževalcev po svetu'," nadaljuje časopis.

A Knutov oskrbnik Heiner Kloes "bitki med spoloma" ne pripisuje tako velikega pomena: "Gre za majhne spore, ki so za medvede povsem običajni. Vsak medved v svojem življenju doživi nekaj minut boja. Knut se še ni razvil v odraslega, zrelega samca, zato ne ve, kako bi si pridobil spoštovanje, kot je to uspelo njegovemu očetu. A dan za dnem se uči, napreduje in slej ko prej bo v kletki zasedel mesto, ki mu pripada," je prepričan Kloes.

Utrinke Knutovih brezskrbnih dni odraščanja, praznovanj rojstnih dni in prvih srečanj s samicami si oglejte v spodnji galeriji.