Ellen ni skrivala ganjenosti. Foto: Reuters
Ellen ni skrivala ganjenosti. Foto: Reuters
nagrade svobode
Obamo je na slovesnosti spremljala žena Michelle. Foto: Reuters

Obama je poudaril, da so vsi nagrajenci "izjemni Američani, ki nas navdihujejo, povezujejo in nas spodbujajo k napredku."

Bill Gates in njegova soproga sta odlikovanje prejela za prispevek za odpravo revščine in lakote, Ellen DeGeneres pa je prejela nagrado za umetniški prispevek in javno priznanje homoseksualnosti, saj je s tem "državo prisilila v večjo pravičnost."

"V zadnjih letih smo prišli tako daleč, da smo pozabili, koliko poguma je leta 1997 potrebovala Ellen, ko je javno spregovorila o istospolni usmerjenosti," je še izpostavil Obama. "Svojo kariero je s tem postavila na kocko in takšnega poguma ne vidimo ravno pogosto."

Med drugim so odlikovanje prejeli še: ustvarjalec šova Saturday Night Live Lorne Michaels, glasbenica Diana Ross, košarkarja Michael Jordan in Kareem Abdul Jabbar, fizik Richard Garwin, inženirka Margaret Hamilton in pionirka na področju računalniškega programiranja Grace Harper ter arhitekta Frank Gehry in Maya Lin.

"Zaradi teh ljudi sem danes takšen, kot sem. Čisto vsi današnji gostje so se me dotaknili na zelo osebni ravni," je še poudaril Obama.

Medalje svobode v Beli hiši podeljujejo že od leta 1963 za prispevek k ameriškim interesom, miru na svetu ter za kulturne in druge dosežke. Med dobitnike nagrade so se v vseh teh letih zapisali tudi Margaret Tatcher, Stephen Hawking, Walt Disney, Bob Dylan in Toni Morrison.

Več utrinkov si lahko ogledate v spodnji galeriji.