Nasmejani Barack, Sasha in Malia Obama v družbi purana Cobblerja in predsednika ameriškega združenja za purane Steva Willardsena. Foto: Reuters
Nasmejani Barack, Sasha in Malia Obama v družbi purana Cobblerja in predsednika ameriškega združenja za purane Steva Willardsena. Foto: Reuters
Cobbler
Cobbler se bo na posestvu Mount Vernon pridružil lanskima pomiloščencema. Foto: EPA

Srečneža bosta tako namesto na praznični mizi končala na posestvu prvega predsednika ZDA Georgea Washingtona Mount Vernon, kjer bosta živela do naravne smrti.

Purana za pomilostitev so izbrali Američani prek družbenega omrežja Facebook na naslovu Bele hiše. Lani so izbrali zveneči imeni Svoboda in Mir (Liberty in Peace), letos pa Kopitarja in njegovo rezervo Pogoltneža (Cobbler in Gobbler). Purana sta stara 19 tednov, težka nekaj več kot 18 kilogramov in prihajata iz Virginie.

Tradicija predsedniških pomilostitev puranov uradno sega v leto 1989, ko je to prvi storil predsednik George Bush starejši. Prvi je sicer purana neuradno pomilostil predsednik Harry Truman leta 1948, nato pa leta 1963 tudi predsednik John F. Kennedy.

Treba je dati drugo priložnost
Obama je na slovesnosti dobro razpoložen dejal: "Pravijo, da življenje ponudi veliko drugih priložnosti, in ta november se s tem ne bi mogel strinjati bolj." Tako je namignil na svojo ponovno izvolitev za predsednika ZDA. Potem je s hčerkama Sasho in Malio nad puranoma zamahnil z roko in jima zaželel dolgo življenje. "Ameriški ljudje so se odločili: ta dva ptiča gresta naprej!" je dejal in s tem parafraziral svojo predvolilno geslo Naprej (Forward).

Demokratski predsednik se je sicer glede pomilostitev do zdaj izkazal za zelo konservativnega, saj je pokazal skoraj več milosti do puranov kot do ljudi. Doslej je pomilostil le 22 Američanov, ki so bili obsojeni na nizke kazni.

Z družino ob obloženi mizi
Obama bo zahvalni dan, ki ga danes praznujejo Američani, preživel v Beli hiši v krogu družine, tako kot milijoni Američanov. Na mizi bo imel seveda pečenega purana. Predsednik je med slovesno pomilostitvijo omenil tudi severovzhod ZDA, ki ga je konec oktobra razdejal orkan Sandy, in pozval Američane, naj mislijo in molijo za prizadete.

V New Yorku pa bo znova potekala največja tradicionalna parada ob zahvalnem dnevu, ki jo organizira trgovska hiša Macy's. V živo si jo vsako leto ogleda več kot tri milijone ljudi, več deset milijonov pa po televiziji. Parado krasijo veliki baloni znanih junakov iz risank, nastopilo bo tudi enajst godb na pihala, 1.600 navijačic in plesalk ter drugih udeležencev. Poseben prostor bo narejen za 5.000 žrtev orkana Sandy.