Olivia ima že dolgo zgodovino sodelovanja na lepotnih tekmovanjih. Leta 2013 je ZDA predstavljala tudi na izboru za mis sveta na Baliju, kjer se je uvrstila med 20 najlepših. Foto: Reuters
Olivia ima že dolgo zgodovino sodelovanja na lepotnih tekmovanjih. Leta 2013 je ZDA predstavljala tudi na izboru za mis sveta na Baliju, kjer se je uvrstila med 20 najlepših. Foto: Reuters
Mis ZDA
Tri izmed peterice najlepših – mis Rhode Islanda (levo), Oklahome (v sredini) in Teksasa (desno). Foto: Reuters

Le malokateri nacionalni lepotni izbor spodbudi toliko radovednosti in vprašanj kot pred nekaj urami končani izbor za najlepšo Američanko. Vsega je kriv lastnik licence Donald Trump, ki je v gorečem boju za republikansko predsedniško nominacijo šel predaleč in je mehiške priseljence označil za "posiljevalce, ki v ZDA nosijo mamila in kriminal".

Sledili so ostri protesti, Thomas Roberts in Cheryl Burke sta dejala, da izbora za mis ZDA, ki je tako kot svetovni izbor za mis Universe pod Trumpovim okriljem, zaradi razvpitega nepremičninskega mogotca ne želita več voditi. Namesto na televiziji NBC, tradicionalni partnerici Trumpovih tekmovanj, so nedeljski izbor za najlepšo Američanko predvajali na kabelski televiziji Reelz, sodelovanje so odpovedali tudi nekateri člani žirije in glasbeni gostje, Mehika pa je napovedala, da iz protesta na izbor najlepše "v vesolju" ne bo poslala svoje predstavnice.

Velik poudarek na rasi in koreninah tekmovalk
Izbor najlepše Američanke je po vsem razburjenju potekal bolj mirno – morda tudi zato, ker Trumpa na prireditev v Baton Rougeu v Louisiani sploh ni bilo, kar se res redko zgodi. Sam je odsotnost pojasnil z besedami, da se bo udeležil predsedniškega shoda v Phoenixu, njegova predstavnica Hope Hicks pa je povedala drugače – da Trump v nedeljo "nima napovedanih uradnih dogodkov".

Kakor koli, Američani so le dobili mis z letnico 2015. To je postala 26-letna mis Oklahome Olivia Jordan, ki se skuša uveljaviti v igralskem poklicu, sicer pa je diplomirala na univerzi v Bostonu. Plavolaska je prepričala predvsem z odgovorom, ko je na vprašanje, katero je naslednje najbolj pereče vprašanje v ZDA, dejala: "Še vedno bi morali govoriti o rasnih vprašanjih v naši državi, saj te težave še nismo rešili. Čaka nas še veliko dela, da bomo postali sprejemljiva in vključujoča družba."

Med pet najlepših so se prebile še predstavnice Rhode Islanda, Marylanda, Nevade in Teksasa. Slednja, Ylianna Guerra, je postala prva spremljevalka. Rdeča nit celotnega izbora je bila multikulturalizem, saj so mnoge tekmovalke govorile o svoji mešani krvi ali odraščanju v priseljenskih družinah.

Olivia Jordan bo ZDA predstavljala na izboru za mis Universe, ki bo potekal konec leta v Kairu.

Utrinke z izbora za mis ZDA si oglejte v spodnji galeriji.