One World Trade Center bo predvidoma dokončan čez dobro leto dni. Foto: Reuters
One World Trade Center bo predvidoma dokončan čez dobro leto dni. Foto: Reuters

WTC 1 se gradi na mestu, kjer sta nekoč stala dvojčka Svetovnega trgovinskega centra (WTC), ki sta bila 11. septembra 2001 z ugrabljenima potniškima letaloma porušena v napadu teroristične mreže Al Kaida. Z dodanimi stebri so zdaj tako presegli višino 381 metrov, kolikor brez antene na vrhu meri trenutno najvišja zgradba v New Yorku - Empire State Building.

Višina WTC 1 pa bo skupaj z anteno na vrhu dosegla 541,3 metra oziroma 1776 čevljev, kar simbolizira obletnico razglasitve neodvisnosti ZDA. Stolpnico bodo predvidoma dokončali v drugi polovici leta 2013 in takrat naj bi WTC 1 postala najvišja zgradba v ZDA in tretja najvišja zgradba na svetu. Prepiri o tem kaj je najvišje, bodo sicer še potekali, saj nekateri strokovnjaki želijo upoštevati le višino zgradbe brez dodatkov, kot so antene, drugi pa z njimi.

Najvišjo so zgradili Arabci
Čast najvišje zgradbe v ZDA zdaj pripada stolpnici Willis (nekoč znani kot Sears Tower) v Chicagu, ki z anteno na vrhu meri 527 metrov, brez antene na vrhu pa 442,3 metra. Empire State Building z anteno sega 443,2 metra v višino, v letih od 1931 do 1972, torej preden so odprli dvojčka WTC, pa je bil najvišji na svetu. Danes ta čast pripada leta 2010 odprti stolpnici Burdž Kalifa v Dubaju (828,1 metra).