Ivo je v Ljubljano prišel leta 1999 skupaj s samico Brio. Foto: Živalski vrt Ljubljana
Ivo je v Ljubljano prišel leta 1999 skupaj s samico Brio. Foto: Živalski vrt Ljubljana
Risinja Venera
Letošnja zime je bila usodna še za eno stanovalko ljubljanskega živalskega vrta, riso Venero. Foto: Živalski vrt Ljubljana

Ivo, eden najbolj priljubljenih stanovalcev ZOO-ja, je v Ljubljano prišel leta 1999, skupaj s samico Brio iz živalskega vrta in safariparka Dvur Kralove na Češkem, star malo manj kot dve leti.

Iva je premagala starost - kot pravijo v živalskem vrtu, večina žirafjih samcev ne dočaka 16. leta starosti, četrtina jim umre že do tretjega leta, polovica pa do desetega. Ivo je lansko zimo prvikrat resneje zbolel, so pojasnili oskrbniki in dodali: "Oslabel je, komaj je dihal, težko je hodil in nič ni jedel. Bali smo se, da bo poginil, a nam ga je uspelo ponovno postaviti na noge, čeprav so se starostne težave nadaljevale."

Letošnjo zimo je Ivo preživel brez večjih težav v notranjem ogrevanem prostoru in pokritem nadstrešku, kamor do ga spuščali ob toplejših dnevih, da se je sončil. V ponedeljek je sončen dan preživel zunaj na pašniku, bil je živahen, normalno je pil in jedel. Čez noč pa je nenadoma oslabel in v torek ni mogel več vstati, v noči na sredo pa je poginil.

Oskrbnik: Pogrešal ga bom
Za njim žalujejo predvsem njegovi oskrbniki. Robert Prašnikar, ki je z Ivom delal 10 let, pravi, da sta ustvarila poseben odnos, "ki je temeljil na zaupanju drug do drugega". "Rad je prišel k meni in se malo pocrkljal, jaz pa sem mu vedno prinesel kakšen priboljšek. Upam, da mu je čas, ki ga je preživel v moji oskrbi, polepšal bivanje v našem živalskem vrtu. Pogrešal ga bom," še pravi.

Ivo, žirafa s karakterjem
“Ivo je bil žirafa s karakterjem. Vesel sem bil, da me je kot veterinarja vedno lepo sprejel, kljub temu da so bila zdravljenja včasih zanj lahko tudi neprijetna. Ponoči sem bil ob njem v njegovih zadnjih urah, ko se je poslavljal od nas. V tolažbo mi je, da je brez bolečin mirno zaspal. V spominu mi bo ostal kot najvišji pacient," pa se ljubljenca obiskovelcev in zaposlenih spominja veterinar Marjan Kastelic.

V živalskem vrtu sicer ostajajo štirje žirafci, Gal, ki šteje šest let, Rastko, ki ima tri leta, ter Cvetko in Maks, ki bosta prav tako kmalu dopolnila tretje leto.

Poslovila se je tudi risa
8. februarja je od starosti poginila tudi risa Venera, ki je kot odrasla k nam prišla leta 1991. V živalskem vrtu ocenjujejo, da je bila stara najmanj 21 let, kar je veliko za rise, saj v naravi živijo do 18 let. Trenutno ogrado risov obnavljajo in pripravljajo na prihod mladega para risov, ki bo v Ljubljano prispel konec aprila.