Pogled iz zraka na množico nesramežljivih Mehičanov. Foto: Reuters
Pogled iz zraka na množico nesramežljivih Mehičanov. Foto: Reuters
Goli ljudje
Zbrali so se na trgu, kjer se križata krščanska in azteška kultura. Foto: Reuters

Fotograf je napravil več fotografij na hrbtu ležečih golih ljudi, ki so enakomerno dvigovali roke.

Ta dogodek dokazuje, da nismo več tako konzervativna družba. Osvobajamo se tabujev," je dejal 30-letni akademski profesor Fabiola Herrera, ki se je fotografiranja udeležil s svojim fantom. Mehičani so sicer znani, da zelo neradi kažejo kožo.

Spencer Tunick je že večkrat fotografiral množico golih ljudi, v Mehiki pa je podrl svoj rekord iz Barcelone, kjer mu je poziralo 7.000 ljudi.

Nasprotovanje
Vsi niso bili navdušeni nad skupinskim fotografiranjem, tako da je morala celo policija varovati modele pred tistimi, ki so nasprotovali takšni umetnosti. "Izgubljajo dostojanstvo kot moški in ženske," se s poziranjem ni strinjal 63-letni Armando Pineda, ki je iz katedrale opazoval množico nagcev. "To je žalitev za cerkev."

S težavami pa se je spopadal tudi Tunick. Oblasti so mu namreč zavrnile prošnjo, da bi fotografiral pri slavnih Teotihuanovih piramidah.

Fotografiranje z azteškim pridihom
Trg, kjer je potekalo fotografiranje, je bil nekdaj srce azteške civilizacije. Danes so na njem katedrala, občinska hiša in sedež vlade ter porušen azteški tempelj, kjer so bogovom žrtvovali ljudi.