Japonskim astronavtom (Naoko Jamazaki na levi) tudi v breztežnostnem prostoru ne zmanjka zabavnih domislic. Foto: EPA
Japonskim astronavtom (Naoko Jamazaki na levi) tudi v breztežnostnem prostoru ne zmanjka zabavnih domislic. Foto: EPA
'Vesoljska' kreacija, kot si jo je zamislila Tae Ašida. Foto: AFP

39-letna Naoko, druga Japonka in prva mati v vesolju, je s šestimi drugimi člani odprave z ameriškim vesoljskim plovilom Discovery odpotovala na Mednarodno vesoljsko postajo. Gre za zgodovinsko odpravo, ki bo v orbito prvič izstrelila največ žensk naenkrat - poleg Naoko Jamazaki sta v raketoplanu še dve astronavtki.

Pred odhodom je Jamazaki prosila Ašido, hčer modne oblikovalke Jun Ašida, naj ji oblikuje delovna oblačila za 13-dnevno vesoljsko odpravo in mlada oblikovalka je ustvarila oprijeto pleteno jopico v svetlomodri barvi v kombinaciji s temnomodrimi kratkimi hlačami.

"Kot ženska oblikovalka sem izbrala kroj in barvo z občutkom miline ... tako da se bo na naporni odpravi počutila sproščeno v moškem in pustem ozračju. To je uresničitev mojih sanj, videti moje obleke v vesolju. Res se veselim, da jo bom videla v mojih kreacijah."

Duet harfe in flavte v vesolju
Jamazaki je v vesolje vzela tudi miniaturno različico tradicionalne japonske harfe, znane pod imenom koto, s katero naj bi nastopala v družbi rojaka Soičija Nogučija, ki je na postajo odnesel japonsko flavto.

Za Jamazakijevo je miniaturni koto izdelala japonska tovarna glasbil. Po navadi te harfe v višino merijo okrog 1,8 metra, kar bi bilo za prostor, namenjen prtljagi v vesoljskem plovilu odločno preveč. Kenzo Ogava, izdelovalec miniaturne harfe, je povedal: "Zvok je precej drugačen kot pri pravem glasbilu, a se zelo veselim, da jo bom slišal igrati koto v vesolju."

Japonski astronavti so znani po tem, da se tudi v vesolju radi kratkočasijo. Lani je Koiči Vakata v vesoljskem plovilu izvedel več breztežnostnih podvigov. Med drugim je preizkusil "letečo preprogo", poskušal zlagati perilo in si v oči kapniti očesne kapljice.