Mama Džušjao z enim izmed svojih nadobudnih trojčkov. Foto: Reuters
Mama Džušjao z enim izmed svojih nadobudnih trojčkov. Foto: Reuters
Pandji trojčki
Trojčki so prve dni preživeli v inkubatorju. Foto: Reuters

V trimesečnem natečaju za izbor imen za dva samca in eno samičko so ljudje oddali več kot milijon predlogov, končna odločitev pa je bila v rokah kitajskega živalskega vrta Chime Long Safari Park v Gvangžovu, kjer so trojčki privekali na svet.

"Glavno merilo za izbor imen je bilo, da si jih otroci lahko zapomnijo, poleg tega pa so morala sporočati tudi dobre želje naši živalski trojici," je dejal vodja živalskega vrta Dong Gujšin. Skupina strokovnjakov in oskrbnikov je izbor imen najprej zožila na sto, nato pa so jih proučili, da bi se "skladala s spolom in osebnostjo pand".

Zmagovalec natečaja je neki Kitajec iz mesta Hejuan, ki je za nagrado prejel 80.000 juanov (skoraj 10.500 evrov).

Samica plodna le dobrih 14 dni na leto
Trojčki so se skotili 29. julija letos in so bili ob skotitvi četrti znani trojčki pand na svetu, a prvi preživeli. Prvi tovrstni primer je znan iz leta 1999, ko je 15-letna samica s pomočjo umetne oploditve skotila tri mladičke, a je najmlajši mladič umrl po treh dneh.

Mladiči orjaške pande so bili spočeti na umetni način, njihova mama je 12-letna Džušjao, oče pa 17-letni Linlin. Trojčki so ob prihodu na svet tehtali od 83 do 124 gramov in so bili manjši od človeške dlani.

Na Kitajskem živi v naravnem okolju še okoli 1.600 pand. Njihovo obdobje razmnoževanja traja zelo kratek čas, od sredine aprila do maja, zato je vsako rojstvo vesel dogodek.