Fundacija za zaščito in obrambo potrošnikov v Sao Paulu je McDonaldsu naložila 1,3 milijona evrov kazni. Foto: EPA
Fundacija za zaščito in obrambo potrošnikov v Sao Paulu je McDonaldsu naložila 1,3 milijona evrov kazni. Foto: EPA

Fundacija za zaščito in obrambo potrošnikov v brazilskem Sao Paulu je ameriškemu velikanu hitre prehrane McDonald's naložila 1,3 milijona evrov kazni. Kot so pojasnili v fundaciji, si je McDonald's globo prislužil, ker z igračkami, ki so del njegove ponudbe Happy meal, spodbuja slabe prehranjevalne navade otrok.

Fundacija je McDonald's oglobila, potem ko je prejela pritožbo skupine potrošnikov – ta je ameriškega velikana hitre prehrane obtožila, da z uporabo igrač v tržne namene oz. z namenom prepričevanja otrok "spodbuja oblikovanje izkrivljenih vrednot", je poročala brazilska tiskovna agencija Agencia Brasil.

McDonald's je vse obtožbe zanikal. Kot so zatrdili njegovi predstavniki, ne delajo nič narobe, igrače pa je po njihovih besedah mogoče kupiti tudi brez kosila oz. ne v sklopu ponudbe Happy meal. Veriga hitre prehrane se ima pravico pritožiti na odločitev fundacije.

Ameriška prehranska veriga je sicer v letošnjem tretjem četrtletju zabeležila 1,12 milijarde evrov čistega dobička, kar je več, kot so pričakovali.