Po mnenju strokovne komisije je zmagovalec natečaja Vrtec se predstavi vrtec Ptuj. Za nagrado bodo prejeli nastop Ribiča Pepeta, ki bo 3. junija 2010. Vrtec Ptuj bo obiskal tudi MMC-jev slon Bansi in ekipa oddaje Mulčki. Foto: MMC RTV SLO
Po mnenju strokovne komisije je zmagovalec natečaja Vrtec se predstavi vrtec Ptuj. Za nagrado bodo prejeli nastop Ribiča Pepeta, ki bo 3. junija 2010. Vrtec Ptuj bo obiskal tudi MMC-jev slon Bansi in ekipa oddaje Mulčki. Foto: MMC RTV SLO
Dr. Ljubica Marjanovič Umek, razvojna psihologinja
Manja Toplak, Evropski parlament, pisarna za Slovenijo

Natečaj je bil izjemno odziven, nanj se je prijavilo 59 predstavitev slovenskih vrtcev.

Njihove predstavitve so bile tako po vsebinski kot tudi žanrsko-grafično-predstavitveni plati zelo raznolike. Večina vrtcev se je predstavila v obliki videoposnetkov, spet drugi so se posluževali fotografij, knjižnih zloženk, plakatov in predstavitvenih projektov v obliki seminarskih nalog.

Kateri je zmagovalni vrtec?
Zmagovalna predstavitev po mnenju strokovne komisije je video posnetek Vrtca Ptuj, v katerem se je predstavila skupina Lunice iz enote Tulipan.

Vrtec Ptuj je tako prejel glavno nagrado - koncert Ribiča Pepeta, ki bo 3. junija 2010. Kot je znano iz razpisa natečaja, nagrado poklanja Evropski parlament, pisarna za Slovenijo. Ptuj bo obiskala ekipa Ribiča Pepeta, MMC-jev slon Bansi ter ekipa oddaje Mulčki.

Zaradi izjemnega odziva vrtcev je bila izbrana tudi drugo uvrščena predstavitev. To je predstavitev projekta Za vsako bolezen rož'ca raste, ki so jo izdelali v enoti Metka Vrtca Pedenjped iz Novega mesta. Prejeli bodo praktične nagrade MMC-ja in Evropskega parlamenta, pisarne za Slovenijo.

In kateri je najboljši video po mnenju uporabnikov?
Spletni uporabniki MMC-ja, ki so prijavljene izdelke lahko ocenjevali s klikom na zvezdico pod objavljenim videoposnetkom vrtca, so odločili, da je zmagovalec video posnetek vrtca Dragomer. Posnetek je dosegel izjemno gledanost in odzivnost uporabnikov (ob zaključku natečaja se je število ogledov gibalo okrog 9000, število ocen pa okrog 300). Avtorji bodo prejeli praktično nagrado, ki jo podeljuje oddaja Mulčki.

Obrazložitev strokovne komisije o zmagovalni predstavitvi
Vrtec Ptuj je na natečaj prijavil video posnetek, v katerem otroci aktivno predstavljajo svojo enoto. Video ima dinamično strukturo, z dobro pripravljenim scenarijem in idejo, ki predstavlja raznolike dejavnosti otrok v vrtcu, ki pa so umeščene tudi v kontekst mesta Ptuj oziroma lokalne skupnosti in tamkajšnjih običajev.

Obrazložitev strokovne komisije za drugo uvrščeni izdelek
Predstavitev iz enote Metka vrtca Pedenjped iz Novega mesta je predstavitev s tipičnimi elementi projektov, ki predstavljajo dodatno aktivnost, ki sicer ni del vsakdana otrok v vrtcu. Otroci so skozi projekt spoznavali zdravilne učinke narave, njihovo uporabo in pridobili pomembne izkušnje. Gre za pravi projekt po meri otrok.

Predstavitve, ki so se uvrstile v ožji izbor najboljših
Potrebno je poudariti, da je bilo na natečaj prijavljenih veliko izjemno kvalitetnih, poučnih, raziskovalnih in na različnih nivojih izobraževalnih predstavitev. Strokovna komisija natečaja je zato podala še seznam tistih, ki so se vključili v ožji izbor. Njihove predstavitve objavljamo po vrstnem redu: Vrtec Črnuče, skupina Škrati, Vrtec Dragomer, Vrtec Selo, Vrtec Slovenj Gradec, Vrtec Sončnica, Vrtec Škratek Svit, Vrtec Voličina.

V priloženih videoposnetkih ste vabljeni k poslušanju obrazložitve dveh članic strokovne komisije, in sicer Dr. Ljubice Marjanovič Umek, ki je priznana slovenska razvojna psihologinja, profesorica na oddelku psihologije na Filozofski fakulteti. V drugem videoposnetku pa prisluhnite izjavi Manje Toplak iz Evropskega parlamenta, pisarne za Slovenijo, ki podarja glavno nagrado - koncert Ribiča Pepeta.


Vsem nagrajencem čestita tudi ekipa MMC-jevega otroškega portala in Bansijeve spletne strani, kjer so predstavitve v celoti objavljene. Tudi v bodoče so vsi vrtci iz Slovenije in zamejstva vabljeni k sodelovanju, predvsem v obliki pošiljanja risbic, fotografij, obveščanja o dogodkih in predstavitvah različnih projektov in akcij, ki se odvijajo v vrtcih.

Slon Bansi na svoj računalniški naslov bansi@rtvslo.si ali po navadni pošti: RTV Slovenija, Kolodvorska 2, MMC - za Bansija, 1550 Ljubljana z veseljem sprejema vse "multimedijske" izdelke in jih objavlja na obeh MMC-jevih portalih za otroke.

Dr. Ljubica Marjanovič Umek, razvojna psihologinja
Manja Toplak, Evropski parlament, pisarna za Slovenijo