Na osrednjem prizorišču kurentovanja so člani KUD-a Baron in Prosvetnega društva Prvenci - Strelci objokovali obsodbo in pokop pusta, kurentovi zvonci pa bodo ob polnoči utihnili skoraj za leto dni. Foto: foto Langerholc
Na osrednjem prizorišču kurentovanja so člani KUD-a Baron in Prosvetnega društva Prvenci - Strelci objokovali obsodbo in pokop pusta, kurentovi zvonci pa bodo ob polnoči utihnili skoraj za leto dni. Foto: foto Langerholc
Oblast v mestu je iz rok princa karnevala zopet prevzel župan Miran Senčar. Foto: foto Langerholc
Pokop pusta po Sloveniji

Po starem običaju na Ptuju, v nasprotju z večino drugih slovenskih krajev, pusta pokopljejo že na pustni torek. Na ptujski pustni tržnici je danes 15. princ karnevala Bertold Draneški predal mestni ključ nazaj v roke župana Mirana Senčarja, ki je nov koncept kurentovanja ocenil takole: "Čeprav so bili nekateri skeptični, nam je uspelo po povorki ljudi obdržati v mestu tudi dve uri in še dlje. To je koncept, ki ga nameravamo v prihodnjih letih razvijati še naprej."

Po predaji oblasti je sledila tradicionalna žalna slovesnost pod vodstvom KUD-a Baron in Prosvetnega društva Prvenci - Strelci, ki sta pusta najprej obsodila, nato pa še ubila in pokopala, tudi s pomočjo zombijev, ki so se predstavili v prvi večerni tematski povorki pretekli petek.

55. kurentovanje je tako po številu obiskovalcev iz Slovenije in tujine kot tudi številu nastopajočih upravičilo sloves enega osrednjih festivalov etnološke in kulturne dediščine v srednji Evropi.

Bogat program z več kot 100 različnimi prireditvami, razstavami in koncerti je soustvarilo več kot 8.500 nastopajočih, umetnikov in pustnih šem. Samo na 55. Mednarodnem KarnevalFestu se je skozi mesto podalo 80 pustnih skupin oz. okoli 2.800 mask (od tega 24 skupin kurentov in 16 mednarodnih skupin iz devetih držav – Belgije, Bolgarije, Makedonije, Hrvaške, Srbije, Francije, Nemčije, Slovaške in Senegala), povorka pa je bila tudi najbolj obiskana prireditev Kurentovanja 2015, saj si jo je ogledalo več kot 55.000 obiskovalcev od blizu in daleč. V obeh glavnih povorkah, EtnoFestu in KarnevalFestu, so se zvrstili pustni liki iz kar 15 držav. Letos so na Ptuju v 10 dneh znova našteli več kot 100.000 obiskovalcev.

Pustno rajanje se končuje z jutrišnjo pepelnico, nova karnevalska sezona pa se v Evropi začne že 11. novembra, zato so na Ptuju misli že usmerjene k snovanju novega, še boljšega kurentovanja.

Povorke po vsej Sloveniji
V Mariboru je edina večja pustna prireditev potekala danes na Trgu Leona Štuklja, tudi po mestnih ulicah Ormoža, Celja, Kopra, Ajdovščine, Kamnika, Postojne so potekale tradicionalne povorke. Pustni torek v okviru tradicionalne Šelmarije in programa Prforcenhausa v Kostanjevici na Krki je minil v gonjenju medveda, oranju in sejanju ter promenadnem koncertu. Kosci, orači in pustna svatba so danes gostovali tudi v okviru prireditev dobovskega Fašjenka, kjer so sicer dogajanje potegnili kar do konca tega tedna.

Pokop pusta po Sloveniji