Pred olimpijskimi igrami v Sočiju se Rusi bojijo terorističnega napada. Foto: EPA
Pred olimpijskimi igrami v Sočiju se Rusi bojijo terorističnega napada. Foto: EPA

Prebivalci mest Ačhoj-Martan, Bamut in Asinovska v avtonomni ruski pokrajini Čečeniji ter krajev Aršti, Čemulga, Alhasti, Galaški v Ingušiji so dobili odredbo, da med 23. januarjem in 23. marcem, le nekaj dni po tem, ko se bodo s sklepno slovesnostjo končale še paraolimpijske igre v ruskem obmorskem letovišču Soči, v kavkaških gozdovih ne smejo nabirati divjega česna in pora.

Po poročanju skrajnoislamistične spletne strani Kavkaz Center, ki navaja neimenovane vire, so domačini izvedeli le, da bi nabiranje divjih rastlin po severnokavkaških gozdov lahko ogrozilo državno varnost. Ob tem spletna stran zlobno dodaja: "Neverniki in odpadniki niso pojasnili, kako bi lahko nabiranje divjega pora ogrozilo olimpijske igre v Sočiju."

O podobnem ukrepu je pred nekaj tedni poročal tudi Kavkaški vozel (Kavkaški Uzel), ki je navajal poročila tamkajšnjih prebivalcev, da jih je po domovih obiskala policija in številnim salafitom "zagrozila", naj od 1. februarja do 16. marca ne zapuščajo domačega mesta. Pri tem je časnik poudaril, da uradne potrditve potovalnih omejitev za salafite ni.

BBC ob tem poroča, da so v zadnjih letih ruske varnostne sile sploh v spomladanskem času ubile ali ranile več nič hudega slutečih domačinov, ki so po gozdovih nabirali divji por in česen, saj so jih zamenjale za oborožene upornike.