Weaverjeva v sinovi družbi ob praznovanju 116. rojstnega dne julija lani. Foto: AP
Weaverjeva v sinovi družbi ob praznovanju 116. rojstnega dne julija lani. Foto: AP

Weaverjeva je naziv prejela po smrti Japonke Misao Okava, ki je 5. marca praznovala 117 let, umrla pa je 1. aprila. Po smrti Američanke je novi najstarejši človek na svetu moški, in sicer Jeralean Talley iz Michigana v ZDA, ki je bil rojen 23. maja 1899, tako da bo prihodnji mesec dopolnil 116 let.

Weaverjeva je bila navdušena podpornica ameriškega predsednika Baracka Obame, jasno je povedala, da je na zadnjih in predzadnjih volitvah oddala glas zanj, zato si je srčno želela, da ji bi pomagal upihniti svečke za neverjetni jubilej, dopolnjenih 117 let. A želja se ji ni uresničila. Umrla je v domu za starejše v Arkansasu.

Ker rojstnega lista ni imela več, je rojstni dan praznovala 4. julija. Kot dokazilo o njeni starosti je služila njena omemba v popisu prebivalstva iz leta 1900, ko je štela dve leti, hranila pa je tudi poročni list iz leta 1915, na katerem je zapisano, da je bila v trenutku sklenitve zakonske zveze stara 17 let.

Američanka, ki se je preživljala kot gospodinjska pomočnica, je nedavno dejala, da je njena skrivnost dolgega življenja v tem, da se do drugih lepo vedeš. Čeprav je bila na invalidskem vozičku, je do zadnjega obiskovala telovadbo in hodila k maši.