Spancer Tunick je pred fotografski objektiv po vsem svetu zvabil že več tisoč ljudi, ki jih ni sram pokazati golega telesa. Foto: EPA
Spancer Tunick je pred fotografski objektiv po vsem svetu zvabil že več tisoč ljudi, ki jih ni sram pokazati golega telesa. Foto: EPA
Piramida velja za eno največjih znamenitosti Mehike. Foto: EPA

Spencer Tunick bi namreč rad pred znamenito Teotihuacanovo piramido posnel sliko množice golih ljudi, po čemer je postal tudi najbolj znan. Tunick je mehiške arheologe prosil za dovoljenje, da bi mu 6. maja odobrili fotografiranje, a se ti bojijo, da bi oskrunil ugled najstarejših ostankov mehiške civilizacije.

"Prošnja je bila vložena, zdaj jo proučuje Nacionalni antropološki in zgodovinski inštitut, vendar kaže, da fotografiranja ne bodo dovolili. No, zadnja beseda še ni bila izrečena, vendar so mi dejali, da so možnosti majhne," je dejal Alejandro Sarabia, predstavnik v Teotihuacanu.

Postavili bi nov rekord
Tunick je med fotografiranjem aktov naletel na sovražnike tudi v nekaterih drugih mestih, kot sta Düsseldorf in Caracas. Organizatorji trdijo, da bi v Mehiki podrli rekord iz Barcelone, ko je pred Tunickov fotografski objektiv stopilo 7.000 nagcev.

V mestu Teotihuacan, v katerem je na višku moči okoli leta 500 živelo 200.000 ljudi, je vrsta piramid in drugih objektov, ki bi umetniku omogočili posnetek, kakršnega mu do zdaj še ni uspelo narediti.

Kraj je le 35 kilometrov stran od glavnega mesta Ciudád de México, od koder bi lahko hitro prepeljali prostovoljce, ki bi se goli slikali pred piramido.