Vino bi moralo imeti ob odprtju kremasto strukturo, po zaužitju pa v ustih pustiti sladkast okus, domnevajo enologi. Foto: EPA
Vino bi moralo imeti ob odprtju kremasto strukturo, po zaužitju pa v ustih pustiti sladkast okus, domnevajo enologi. Foto: EPA

V Londonu so v torek pripravili dražbo vin, na kateri je bila tudi buteljka "poslastice" za zbiratelje - 200 let stara steklenica chateauja d'yquema. Na koncu je za 75.000 funtov (oz. 80.800 evrov) pristala v rokah zasebnega zbiratelja vin, Francoza Christiana Vannequeja.

Steklenica bo odpotovala na Bali
Buteljko standardne oblike s 75 centilitri vina so v londonskem hotelu Ritz prodali poznavalci redkih vin iz podjetja The Antique Wine Company, novi lastnik pa jo je kupil, da bi obogatila klet njegove restavracije na indonezijskem otoku Baliju.

Vodja podjetja, ki se ukvarja s prodajo starih vin, Stephen Williams "legendarno" vino opisuje s samimi presežniki. Pojasnil je, da gre za enega izmed tako imenovanih "kometnih letnikov". Ime je dobil po kometu Flaugergues, ki je leta 1811 preletel Zemljo in bil viden s prostim očesom. "Chateau d'yquem je najboljše belo vino na svetu," je dejal Williams.

Chateau d'yquem - izjema med belimi vini
Kakovost večine belih vin se z leti sicer slabša, a chateau d'yquem, ki ga proizvajajo v slavnem vinorodnem okolišu v okolici Bordeauxa v Franciji, se je s časom le še izboljšal in bi se lahko staral v neskončnost, so pojasnili v vinarskem podjetju. K možnosti ohranjanja kakovosti vina pripomore visoka stopnja sladkorja v kombinaciji z naravno kislostjo grozdja, ki skrbi za to, da vino ostaja užitno. Strokovnjaki pričakujejo, da bo imelo vino ob odprtju kremasto strukturo, po zaužitju pa v ustih pustilo sladkast okus.

Pred tem je za najdražje belo vino sicer prav tako veljal chateau d'yquem letnika 1787 - buteljka je bila prodana za okoli 41.000 evrov. Rekord za najdražje prodano vino sploh so postavili novembra lani, ko so šestlitrsko buteljko redkega francoskega rdečega vina cheval-blanc iz leta 1947 na dražbi v Ženevi prodali za nekaj več kot 210.000 evrov, še navaja AFP.