Valentimova je bila rojena leta 1896, svojo visoko starost pa tako kot Cooperjeva pripisuje zdravi prehrani. Foto: EPA
Valentimova je bila rojena leta 1896, svojo visoko starost pa tako kot Cooperjeva pripisuje zdravi prehrani. Foto: EPA

Najstarejša Zemljanka se je rodila 26. avgusta leta 1896. Je upokojena učiteljica, mati štirih otrok, babica 12 vnukom in prababica veliko pravnukom. Živi v domu za ostarele, kjer je tudi praznovala svoj 115. rojstni dan.

V Guinnessovo knjigo rekordov je bila kot najstarejša Zemljanka vpisana že januarja, ko ocenjevalci še niso vedeli, da v Braziliji živi še starejša ženska. Tako je Cooperjeva naslov najstarejšega človeka na svetu prevzela 21. junija 2011, ko je pri 114 letih umrla Maria Gomes Valentim. Američanka je od pokojnice mlajša za 48 dni. Ves čas se pojavljajo različne informacije o trenutno še starejših živečih Zemljanih, ki pa jih Guinnessova knjiga rekordov ne priznava.

Američanka dolgo življenje pripisuje zdravi prehrani in temu, da se je vedno zanimala zase. Morda ji bo prav to pomagalo podreti rekord najstarejše ženske vseh časov, Američanke Sarah Knauss, ki je živela 119 let in 97 dni. Najdlje živeči človek nasploh je po Guinnessovi knjigi rekordov Japonec Šigečijo Izumi, ki je 12. februarja 1986 umrl, star 120 let in 237 dni.