Jonesova je praznovala s svojimi 'cimri' iz doma za starejše. Foto: Reuters
Jonesova je praznovala s svojimi 'cimri' iz doma za starejše. Foto: Reuters
Sakari Momoi
Momoi je lani dobil potrdilo, da je najstarejši predstavnik moškega spola na svetu. Foto: Reuters

Jonesova, ki prihaja iz New Yorka, se je rodila 6. julija 1899. Njena skrivnost je malce nenavadna - veliko spanja ter slanina z jajci za zajtrk vsak dan. K visoki starosti ji je pomagalo tudi to, da nikoli ni kadila ali pila alkohola. Poročena je bila le pet let in nikoli ni imela otrok. Kljub temu pravi, da ji ljubezni ni primanjkovalo, saj ima med drugim okrog sto nečakov in nečakinj, njihovih otrok, vnukov, pravnukov.

Rodila se je v Alabami očetu obiralcu bombaža, ki je leta 1899 za trdo delo zaslužil nekaj denarja, saj je bilo suženjstva na jugu uradno konec. Vendar pa ni zaslužil dovolj, da bi hčerki plačal šolanje na kolidžu. Služil je še za deset njenih bratov in sester. Jonesova se je leta 1922 preselila v New Jersey, od tam pa leto pozneje v New York, kjer je do upokojitve delala kot gospodinjska pomočnica in varuška. Zadnja leta svojega življenja preživlja v socialnih blokih za starejše v Brooklynu. Slabo sliši, vid ji je opešal, a še lahko hodi in ne jemlje veliko zdravil.

Pred leti je povedala, da je njena skrivnost dolgega življenja to, da se je obkrožala s pozitivnimi ljudmi in ljubeznijo.

Skoraj eno leto je bil najstarejši moški
Na Japonskem pa je v nedeljo v starosti 112 let umrl najstarejši moški na svetu. Guinnessova knjiga rekordov je Sakarija Momoija za najstarejšega moškega priznala avgusta lani, 112 let pa je dopolnil februarja letos. Momoi je v tokijski bolnišnici umrl zaradi kronične odpovedi ledvic. Prebivalec Minamisome iz severovzhodne japonske prefekture Fukushima je bil učitelj agrokemije in ravnatelj javnih srednjih šol.

Za najstarejšega moškega glede na podatke ameriške Raziskovalne skupine za gerontologijo, ki spremlja "superstoletnike" - osebe stare 110 let ali več, zdaj velja Jasaturo Koide, ki je bil rojen 13. marca 1903.

Guinnessova knjiga rekordov kot najstarejšo Zemljanko vseh časov navaja Francozinjo Jeanne Calment, ki je umrla leta 1977, ko je bila stara 122 let in 164 dni.