Kako naprej, ko prepiri postanejo prehudi in se odločite za ločitev? Na sejmu ponujajo celo storitev načrtovanja ločitve. Foto: Thinkstock
Kako naprej, ko prepiri postanejo prehudi in se odločite za ločitev? Na sejmu ponujajo celo storitev načrtovanja ločitve. Foto: Thinkstock

V Milanu bodo 8. in 9. maja ponujali nasvete za kakovostno preživljanje prostega časa, strokovnjaki bodo obiskovalce poučevali, kako živeti sami in kako znova začeti hoditi na zmenke oz. se družiti, skratka, kako po ločitvi zaživeti polno, srečno življenje.

Franco Zanetti, vodja projekta, je za tiskovno agencijo Reuters razložil: "Ključni vidik tega sejma je smeh, čeprav sejem ponuja tudi povsem resne, praktične nasvete, kako si pomagati v različnih, včasih tudi dramatičnih situacijah." Zanetti se je pri organizaciji dogodka zgledoval po podobnih sejmih, ki so jih že pripravili v Združenih državah Amerike in drugod po Evropi.

Za ločence tudi seznam želenih daril
Razstavljalci bodo na sejmu ponujali najrazličnejše storitve - kako načrtovati svojo ločitev, kako si pomagati, če vam nekdo visi za vratom, kako do novega "poločitvenega" videza itd. Obiskovalci si bodo med drugim lahko sestavili tudi seznam želenih daril ob ločitvi, tako kot so to lahko storili pred poroko.

V izrazito katoliški Italiji v zadnjih letih število ločitev strmo narašča. Leta 2007 se je po podatkih njihovega statističnega urada ločilo 130.000 parov, kar je tri odstotke več kot leto prej. Drastično se zmanjšuje tudi število porok - od leta 1972 se je število parov, ki se odločijo za poroko, prepolovilo in je leta 2008 znašalo le okoli 256.000.