Jackie in Jack Kennedy, oboževani predsedniški par, je nekaj ur pred usodnim dogodkom na Dealey Plazi pristal v Dallasu. Foto: Reuters
Jackie in Jack Kennedy, oboževani predsedniški par, je nekaj ur pred usodnim dogodkom na Dealey Plazi pristal v Dallasu. Foto: Reuters

Še vedno okrvavljena replika kreacij Coco Chanel bo za javnost skrita še najmanj 90 let, torej do leta 2103, poroča CNN. Kostima po 22. novembru 1963 nikoli niso poslali v čistilnico, videl pa ga ni nihče, razen najožjega kroga Jackiejinih sodelavcev, članov družine Kennedy in uslužbencev Narodnega arhiva v Marylandu, kjer ga hranijo zdaj.

Takoj po atentatu se prva dama nikakor ni želela preobleči, po pričanju očividcev je večkrat ponovila: "Ne, ostala bom v teh oblekah. Hočem, da vidijo, kaj so storili."

Kam je izginil klobuček?
Slavni kostim je hči predsedniškega para Caroline Kennedy (imela je še brata Johna mlajšega, leta 1999 je pri 38 letih umrl v letalski nesreči), ki je ravnokar prisegla kot ameriška veleposlanica na Japonskem, leta 2003, torej slabo desetletje po materini smrti, poslala v Maryland in ga podarila ameriški javnosti, a zahtevala, da ostane skrit do leta 2103. V arhivih hranijo tudi preostale kose Jackiejinih oblačil iz Dallasa: modro bluzo, nogavice, modre čevlje in modro torbico.

Menda pa je neznano kam izginil njen s kostimom ujemajoči se rožnati okrogli klobuček. Kot piše CNN, je neki zgodovinar povedal, da so ga zasegle tajne službe, ki so pokrivalo pozneje izročile osebnemu tajniku Kennedyjeve, nato pa je klobuk poniknil in ga ni videl nihče več.

Johna F. Kennedyja, 35. predsednika ZDA, je 22. novembra 1963 ob 12.30 po krajevnem času po uradni razlagi ustrelil ostrostrelec Harvey Lee Oswald. Še danes mnogi verjamejo, da je šlo za zaroto, številni pa so prepričani, da Oswald zagotovo ni deloval sam.

Prvi strel je JFK-ja zadel v hrbet, nagnil se je naprej, Jackie pa ga je zaskrbljeno objela. Drugi strel ga je zadel v glavo, soproga pa je nato splezala na zadek limuzine, čeprav je pozneje povedala, da se dejanja sploh ni spomnila. Potem je po pričanju očividcev - v streljanju je bil resno poškodovan tudi teksaški guverner Connally, ki se je z ženo vozil v družbi predsedniškega para - večkrat ponovila: "Ubili so mojega moža, v rokah imam njegove možgane."