Norvežani imajo do ognja poseben odnos, saj brez drv in toplote, ki jo ta dajejo, ne bi mogli preživeti mrzlih norveških zim. Foto: EPA
Norvežani imajo do ognja poseben odnos, saj brez drv in toplote, ki jo ta dajejo, ne bi mogli preživeti mrzlih norveških zim. Foto: EPA

Norveška nacionalna televizija je v petek zvečer ponudila izvirno zdravilo za pomiritev živcev: oddajo, ki je kar 12 ur govorila o ognju in drveh. "To je počasna, a plemenita televizija," je odločitev za nenavadno oddajo pojasnjeval programski vodja na NRK-ju, Rune Moeklebust.

Oddajo si je mogoče ogledati tudi na spletni strani televizije NRK.

Ob prasketanju ognja so gledalci lahko poslušali tudi poezijo in pomirjujoče glasbene vložke, tistim, ki jih gledanje ognjenih zubljev ni "pomirilo" in zazibalo v trden spanec, pa so strokovnjaki za ogenj in les ponujali nasvete, kako najbolje nasekati drva za kamin, jih nato pravilno zložiti in kako na koncu ogenj prižgati, da bo lepo gorel. Skratka, zelo "piflarske teme", kot jih je že pred samim predvajanjem oddaje z naslovom Hel Ved opisal Moeklebust.

Moeklebust se ob tem ne ozira na posmehljive poglede in komentarje, ki prihajajo iz tujine. Les in ogenj sta za Norvežane pomembna, poudarja in dodaja: "Norvežani imamo duhoven odnos do ognja. Če ne bi bilo drv in ognja, nas ne bi bilo tukaj, na Norveškem, saj bi zmrznili." Oddajo je poleg tega navdihnila tudi nedavna knjižna uspešnica o drveh, ki jo je napisal Lars Mytting in ki nosi enak naslov kot oddaja - Hel Ved. To sicer v norveščini pomeni 'močan značaj', sama besedica ved pa ima še en pomen, in sicer 'drva', piše tiskovna agencija Reuters.

134-urni prenos plutja do Arktike
Norveška nacionalna televizija pa se tokrat ni prvič odločila za nekonvencionalen format oddaje - pred dvema letoma so namreč predvajali 134-urno potovanje ladje od norveške obale do Arktike, s čimer so tudi postavili Guinnessov rekord v najdaljši neprekinjeni oddaji. Prenos plutja do Arktike si je skupno ogledalo 3,2 milijona ali več kot 60 odstotkov vseh Norvežanov, v nekem trenutku pa je (verjetno ne prav napeto) dogajanje prek TV-zaslonov spremljalo več kot 600.000 ljudi.

Še pred tem pa so predvajali osemurno potovanje z vlakom od Osla do Bergna. Oddaja je bila takšna uspešnica, da so jo morali predvajati še enkrat.