Petek trinajsti je tema številnih grozljivk. Foto: Reuters
Petek trinajsti je tema številnih grozljivk. Foto: Reuters
Petek trinajstega

Nemška raziskava je pred 13. januarjem 2012 pokazala, da petek trinajsti v Nemčiji ni nič bolj nevaren kot drugi petki v letu. Primerjali so statistične podatke in ugotovili, da se na ta dan v povprečju zgodi celo manj nesreč.

Vraževerje, ki je povezano z današnjim datumom, nima jasnega izvora. Veliko ljudi pa meni, da ideja izvira iz Svetega pisma. Jezus je bil namreč križan na petek po zadnji večerji s 13 gosti (on in 12 apostolov) - 13. je bil prav Jezusov izdajalec Juda Iškarijot.

Petek je bil v starem Rimu dan pogubljenja - takrat so izvrševali smrtne kazni, medtem ko so druge predkrščanske religije, Kitajci, pozneje pa tudi islam, petek spoštovali kot sveti dan. Zaradi prej omenjenega se je v srednjem veku razvilo prepričanje o petku kot o "čarovniški soboti". Petek je tudi pojmovan kot ženski (vsaj med tistimi, ki so proti nežnejšemu spolu) in kot tak slab dan. Na primer, v angleščini je bil le petek poimenovan po ženski boginji, in sicer po boginji Frey (Frey day - Friday).

Čeprav v ZDA za triskaidekafobijo, strahom pred petkom trinajstim, trpi približno 20 milijonov ljudi, v Sloveniji pa ta strah ni tako razširjen. V priloženem videu si lahko pogledate, kaj o petku trinajstem menijo nekateri Pomurci.

Petek trinajstega