Dennis Rodman in Kim Džong Un - prijatelja za vedno. Foto: EPA
Dennis Rodman in Kim Džong Un - prijatelja za vedno. Foto: EPA
Dennis Rodman
Rodman je v ligi NBA osvojil pet naslovov. Foto: EPA

Nekdanji košarkarski zvezdnik je končal obisk v komunistični trdnjavi, kar je razburilo ameriško javnost, drugod po svetu pa zbudilo ogromno zanimanja.

"Diplomat" je v Pjongjang pripotoval v družbi članov košarkarske zabavljaške skupine Harlem Globetrotters, med bivanjem pa se je srečal tudi s severnokorejskim voditeljem Kim Džong Unom, sicer velikim košarkarskim ljubiteljem. Družila sta se tudi kje drugje kot na košarkarskem parketu, saj sta si ogledala tekmo med domačimi in ameriškimi košarkarji in se vanjo povsem vživela, veseljačenje pa nato nadaljevala še na razsipni zabavi. Mimogrede, obračun se je končal neodločeno, z izidom 110:110.

Oba "čutita" košarko
Po prihodu v domovino je Rodman, nekdanji zvezdnik lige NBA, dejal, da vidi možnosti za zbližanje odnosov med severnokorejskim in ameriškim voditeljem. "Kim ljubi košarko. Vem, da ima ta šport zelo rad tudi Obama. Začnimo tukaj. Kim me je prosil, da Obami nekaj predam in da ga tudi prosim, naj ga pokliče," je nepričakovani "košarkarski diplomat" zaupal ameriškim medijem.

Vprašanje, ali bo njegova prošnja naletela na plodna tla, saj je ameriško zunanje ministrstvo javno kritiziralo Pjongjang, ker je vodstvo velikodušno gostilo Rodmana, medtem ko v državi vlada huda lakota. Rodman se je na to odzval z besedami: "Ne želim vojne. Res ne želim vojne."

"Ne bom ga opravičeval"
Rodman, ki je znan pod vzdevkom Črv, je najbolj znani Američan, ki se je srečal s Kimom. Ta je sicer prišel na oblast po smrti svojega očeta Kim Džong Ila decembra leta 2011. Ekscentrični košarkar je dejal, da pozna stanje človekovih pravic v Severni Koreji, a da Kima ne želi opravičevati: "Meni se zdi dober človek, lahko rečem, da je moj prijatelj. Ne bom opravičeval njegovih dejanj."

Rodman bo zdaj pregled gradivo, ki so ga posneli v komunistični trdnjavi, a se kmalu želi vrniti k svojim azijskim prijateljem. "Upam, da bom kmalu spet odšel tja, saj si res želim ugotoviti, kaj se dogaja v tej deželi."