"Portjanke" so kos blaga, ki je dolg od 35 do 90 centimetrov. Da se tkanina med hojo ne bi odmotavala in se ne bi naredili žulji, mora biti blago okoli stopala na poseben način dobro zavito. Obstajajo pa sicer letne in zimske portjanke. Letne so iz blaga ali bombaža, zimske pa volnene. Foto: RiaNovosti

"Do konca leta moramo pozabiti 'portjanke'. Treba je nameniti več sredstev za nakup nogavic. Smo v letu 2013 in moramo se osvoboditi anahronizma 'portjank'," je dejal Šojgu na posvetu ruskega ministrstva za obrambo, ali mu bo uspelo kose blaga, v katere vojaki zavijajo stopala, zamenjati z nogavicami, pa bo pokazal čas.

Rešiti se nogavic - zelo težka naloga
V preteklosti so že skušali vojake rešiti "portjank" in uvesti nogavice, a se to še ni zgodilo. Ruski vojaški analitik Aleksandar Goljc je za ruske medije povedal, da je bil proti omenjenim kosom blaga že prejšnji obrambni minister Anatolij Serdjukov, a se je izkazalo, da težava ni tako lahko rešljiva. Po njegovih besedah bi bilo treba nogavice prati vsak dan, za kar pa ruske vojašnice niso opremljene. Goljc je ocenil, da "primitivne portjanke" kažejo, v kakšnem stanju je trenutno ruska vojska.

Predsednik odbora dume za obrambo Franc Klincevič pa je dejal, da naročilo nogavic za približno milijon ruskih vojakov ne bo predstavljalo prevelikega stroška in da je zamisel obrambnega ministra dobra. "Pri nošenju 'portjank' so imeli vojaki pri dolgih pohodih pogosto žulje in rane," je dodal Klincevič.