Josh je namesto jajc v hišo prinesel redek meteorit, za katerega je sprva mislil, da je kos premoga. Foto: Joel Cooper
Josh je namesto jajc v hišo prinesel redek meteorit, za katerega je sprva mislil, da je kos premoga. Foto: Joel Cooper
Meteorit
Redka najdba meri štiri krat šest centimetrov, je črne barve s kristalnim leskom. Foto: Joel Cooper

Najditelj po imenu Josh Chapple je meteorit našel na domačem posestvu pri kraju Barnstaple na jugozahodu Anglije, tam pa je verjetno pristal prejšnji teden, ko je Zemlja potovala skozi meteorski roj Perzeidov.

Josh je sprva pomislil, da gre za kos premoga: "Zagledal sem ga na tleh blizu naših zadnjih vrat, vse naokrog pa so bile nekakšne ožganine. Še nikoli nisem videl česa podobnega. Bilo je črno in svetleče." Njegova mama Sarah, ki je želela opazovati meteorski dež, a to zaradi oblačnosti ni bilo mogoče, je takoj vedela, da ne gre za premog, zato je odšla na splet po dodatne informacije. "Našla sem fotografije meteoritov, ki so jih našli drugod po svetu - videti so bili povsem enako kot ta, ki smo ga našli mi."

Prodati ga ni vredno
Joshev oče Andrew je ob tem povedal, da sta bila najdbe izjemno vesela tudi dva starejša sinova, 13-letni Aiden in 11-letni Kai: "Josh je tako zelo vesel. Zelo neverjetno in vznemirljivo je dejstvo, kako daleč je potoval kamen. Otrokom sem dejal, naj fotografirajo mesto, kjer je pristal, in oprezajo za Nezemljani." Družina je kmalu odšla na eBay-evo stran, da bi se pozanimala, ali bi lahko najdbo drago prodala - nekdo iz Mehike je dele meteoritov prodajal za - preračunano - 15.000 britanskih funtov, neki Kitajec pa za le 15 funtov. Odločili so se, da ga bodo morda prodali kdaj pozneje.

Meteorski roj Perzeidov, kot se pojav velikega števila hkrati vidnih meteorjev imenuje, poznamo tudi pod izrazom solze svetega Lovrenca, astronomi pa pravijo, da je bilo v noči na 13. avgust mogoče videti tudi 100 meteorjev na uro.