V Clevelandu se znajo ob slovenski narodno-zabavni glasbi še vedno dobro zabavati. Foto:
V Clevelandu se znajo ob slovenski narodno-zabavni glasbi še vedno dobro zabavati. Foto:
Cecilia Dolgan
Cecilia Dolgan z vzdevkom "Cilka" je ena najzaslužnejših za ohranjanje tradicionalne slovenske glasbe.

Največ nagrad je dobil Joey Tomsick s svojim orkestrom, ki je prejel nagrade za orkester leta, ploščo leta, najboljšo novo pesem in najboljšega glasbenika.

Nagrade so prejeli tudi Ron Likovic iz Clevelanda in Fairport Jammers iz Fairporta za nastope s harmoniko, John Ross za najboljšega vokalista, Center SNPJ iz Pensilvanije za kulturo in dediščino ter Helen in John Kuzman iz Girarda v Ohiu za podporo in promocijo polkaglasbe.

Slak z eno izmed dveh najboljših pesmi
Voditelja orkestrov Del Sinchak iz Youngstowna in pokojni harmonikar iz Clevelanda Art Perko sta postala člana dvorane slavnih za življenjske dosežke v polkaglasbi. Nagrado za 20 let vodenja prireditve je dobil Ray Somich, žirija pa je prav tako izbrala dve najboljši polkapesmi vseh časov. To je Glas harmonike Lojzeta Slaka in "Waltz of Love" Stana Blouta iz Clevelanda.

Nagrade je pred 900 obiskovalci Narodnega doma v Clevelandu med drugimi podeljeval tudi novi generalni konzul Slovenije Jure Žmauc. Nagrade je podeljeval tudi gostujoči profesor slovenščine na clevelandski državni univerzi Luka Zibelnik, pa tudi predsednica Polka Fundacije, ki upravlja z dvorano slavnih Cecilia Dolgan.

Po proslavi v Narodnem domu je sledil galasprejem v hotelu Marriott v središču mesta Cleveland, potekala pa je tudi posebna "polkamaša", ki jo je daroval clevelandski pomožni škof Edward Pevec.

V ospredju je ohranjanje glasbenega izročila
Ob tem je treba dodati, da je namen Dvorane slavnih polk in muzeja predvsem ohranjanje in promoviranje slovenske glasbe. V muzeju, katerega čas nastanka sega v leto 1987, je zbirka več kot 3.000 avdioposnetkov vse od leta 1917, razstavljene so fotografije, originalna glasbila, med katerimi so tudi takšni, ki izvirajo iz 19. stoletja. Na ogled so še portreti slavnih ustvarjalcev polk, ki se dopolnjuje vsako leto na podlagi glasovanja 1.500 članov. V dvorano slavnih sta med glasbeniki iz Slovenije uvrščena tudi Lojze Slak in Slavko Avsenik. Najstarejši še živeči nagrajenec je 98-letni Jack Zorc, ki je s svojo skupino začel igrati že leta 1927.