Najboljša klobasa leta 2009 je izdelek podjetja Maple Heights Catering - če se vam bo na poti po ZDA kdaj zahotelo kranjskih klobas (fotografija je simbolična). Foto: EPA
Najboljša klobasa leta 2009 je izdelek podjetja Maple Heights Catering - če se vam bo na poti po ZDA kdaj zahotelo kranjskih klobas (fotografija je simbolična). Foto: EPA

V Harpersfieldu pri Clevelandu v ameriški zvezni državi Ohio je bil pred dnevi že šesti tradicionalni festival kranjskih klobas, na katerem so podelili nagrade najboljšim. Nagrado sta dobili podjetji Maple Heights Catering in Raddell's Slovenian Sausage Shop.

Ob spremljavi orkestrov za polko
Prireditev, na kateri je okrog 800 ljudi pohrustalo nekaj manj kot 200 kilogramov kranjskih klobas, je organizirala Dvorana slavnih in muzej polke, potekala pa je na Slovenski pristavi v Harpersfieldu. Nagrado ljudstva je dobila klobasa Raddell's Slovenian Sausage Shop, najboljša klobasa leta 2009 pa je izdelek podjetja Maple Heights Catering.

Poleg uživanja v klobasah, izdelanih po receptih iz Slovenije, so udeleženci uživali tudi v narodnozabavni glasbi šestih orkestrov za polko. Med sodniki, ki so ocenjevali klobase, sta bila tudi novi slovenski generalni konzul v Clevelandu Jure Žmauc in gostujoči profesor slovenskega jezika na državni univerzi Cleveland Luka Zibelnik.

Slovenske klobase tudi v vesolje
Med gosti je bila tudi Bonnie Zalokar Pandya, mati ameriške astronavtke slovensko-indijskega rodu Sunite Williams, ki je leta decembra leta 2006 poletela v vesolje z raketoplanom Discovery in s seboj ponesla tudi slovenske klobase po maminem naročilu.

"Festival kranjskih klobas je popolna kombinacija dobre glasbe, dobre hrane in dobrih ljudi, kjer delimo našo ljubezen slovenske glasbe in kulture," je ob tej priložnosti izjavila predsednica Dvorane slavnih in muzeja polke Cecilia Dolgan.

Festival klobase tudi na domači grudi
Letos je bil prvi festival kranjske klobase na Slovenskem avgusta tudi v Sori pri Medvodah. Poleg že tradicionalnega šestega državnega tekmovanja za najboljšo zaščiteno kranjsko klobaso so v čast te slavne slovenske jedi Avsenikovo glasbo izvajali Gregorji in Simfonični orkester.