Sopranovi so na svoj račun poželi tako hvalo kot tudi očitke, da povzdigujejo zločince. Foto: HBO
Sopranovi so na svoj račun poželi tako hvalo kot tudi očitke, da povzdigujejo zločince. Foto: HBO
Za las ji je ušlo prvo mesto: britanska kostumska nanizanka Vnovič v Brideseheadu.
Mad Men v zadnjem času žanjejo največ hvale kritikov in pobirajo zlati globus za zlatim globusom, emmy za emmyjem. Serija je tankočutna, mestoma grenka študija ameriške družbe v 60. letih.
Twin Peaks, po mnenju mnogih neprekosljiva TV-umetnija, je zasedla 12. mesto.
The Wire se je uvrstil na 14. mesto, mnogi kritiki pa so prepričani, da je boljši od Sopranovih.

Seznam je sicer poln kultnih serij ali pa serij, ki so na dobri poti, da to postanejo - tu imamo odlične Mad Men o oglaševalskem podjetju v zapeti ameriški družbi 60. let, pa zaporniško klasiko Oz, bizarno mojstrovino Davida Lyncha Twin Peaks in po mnenju mnogih najboljšo policijsko serijo Skrivna naveza (The Wire).
Med petdeseterico ne manjka niti naša najljubša disfunkcionalna TV-družina v pogrebniški seriji Pod rušo, vpogled v Belo hišo v seriji Zahodno krilo, srednješolska vampirjada Buffy in paranormalno v Dosjejih X.
Misli lokalno, izbiraj lokalno
A morda najbolj presenetljivo pri seznamu je, da britanske TV-kritike od vseh omenjenih mojstrovin najbolj navdušujejo kostumske sage o aristokratih iz 20. let ali surova pripoved o odraščanju kot lezbijka v Lancashiru sredi 70. let. So tudi izredno nacionalno zavedni/lokalni - kar dve tretjini od 50 izbranih serij je britanskih. Pred vse zgoraj naštete ameriške klasike, nad katerimi smo bili navdušeni tudi Slovenci, se je uvrstila prava falanga britanskih dram iz 80. let.

Prepričljivi zmagovalec je bil kljub vsemu Sopranovi, serija izpod peresa Davida Chasea, ki je TV-gledalcem približala življenje mafijskih družin v mačističnem, sivem in mračnem New Jerseyju. Drugo mesto je zasedla Vnovič v Bridesheadu, TV-adaptacija romana Evelyna Waugha iz leta 1981 o veri, plemstvu - vse to v retro kostumografiji. The Wire - HBO-jeva vsesplošno hvaljena policijska serija - je požela mnogo pohval, a zasedla le 14. mesto.
Skrivna naveza ali Sopranovi?
Praktično vsi Guardianovi kritiki so si bili edini, da so Sopranovi mojstrovina. Hvalili so njeno izvirno, napeto in skorajda prisrčno študijo zapletenih družinskih vrednot. Nekaj nestrinjanj je kljub temu bilo - enemu izmed kritikov se Skrivna naveza še vedno zdi "bogatejša". Spet drug meni, da so Sopranovi "izjemno dobro napisani", a ima tako Skrivna naveza kot Zahodno krilo za drznejše in radikalnejše.
Ena izmed kritičark pa po drugi strani meni, da je Skrivna naveza mestoma "naporna" in da je vsa hvala povzročila, da je ljudem "družbeno boleče" priznati, da niso njeni največji oboževalci. Nekateri so tožili nad prenizko uvrstitvijo serij, kakršna je Seks v mestu (pristala je tik za petdeseterico) in Entourage.
Pri seznamu sicer morda bode v oči tudi, da na njem ni takih favoritov kritikov, kakršna sta, denimo, Deadwood, ali pa humoristična serija Arrested Development.
Seznam v celoti:
1. Sopranovi
2. Vnovič v Bridesheadu
3. Our Friends in the North
4. Mad Men
5. A Very Peculiar Practice
6. Talking Heads
7. The Singing Detective
8. Oranges Are Not the Only Fruit
9. State of Play
10. Boys From the Blackstuff
11. Zahodno krilo
12. Twin Peaks
13. Moške zadeve
14. Skrivna naveza
15. Pod rušo
16. How Do You Want Me?
17. Smiley's People
18. House of Cards
19. Prime Suspect
20. Bodies
21. Tinker, Tailor, Soldier, Spy
22. Buffy, izganjalka vampirjev
23. Cracker
24. Pennies From Heaven
25. Battlestar Galactica
26. Coronation Street
27. The Jewel in the Crown
28. The Monocled Mutineer
29. Clocking Off
30. Inšpektor Morse
31. This Life
32. Band of Brothers
33. Hill Street Blues
34. The Prisoner
35. St Elsewhere
36. Ženske zadeve
37. The Shield
38. Brookside
39. 24
40. Zona somraka
41. Prevzetnost in pristranost
42. Red Riding
43. Oz
44. The Street
45. Dosjeji X
46. Bleak House
47. The Sweeney
48. EastEnders
49. Shameless
50. Grange Hill